Toamna tătarilor dobrogeni. Ofensiva culturală și politică a UDTTMR

info-sud-est-udttmr
Metin Omer, Gelil Eserghep, Amet Aledin

Înființată imediat după Revoluția din 1989, Uniunea Democrată a Turco Tătarilor din România (UDTTMR) numără astăzi aproximativ 4.000 de membri cotizanți dintre cei peste 18.000 de membri ai comunității dobrogene.

Cu timpul, UDTTMR a devenit una dintre cele mai active și mai implicate uniuni minoritare din Dobrogea , remarcându-se atât din punct de vedere mediatic, cât și datorită implicării în viața politică și social-culturală dintre Dunăre și Mare. De o perioadă de timp,UDTTMR a reușit să își impună lideri atât la nivel local, cât și la nivel internațional.

Dacă Anefi Ersun, membru UDTTMR, este reprezentantul Guvernului în teritoriu, fiind numit subprefect al Constanței în mai 2014, pe plan internațional, din rândul aceleiaşi uniuni, patru membri au fost aleşi, la Ankara, în această vară, în conducerea Consiliului de coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor: Gelil Eserghep (vicepreședinte), Samir Menan (secretar general adjunct), Metin Omer (trezorier adjunct) și Muftiul Muurat Iusuf, desemnat membru în Comisia de Control a congresului. Mai mult, şedinţa ordinară a acestei organizaţii s-a desfăşurat, în august, la Constanţa.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Amet Aledin, primul reprezentant al unei uniuni minoritare dobrogene în Guvernul României

La începutul lunii octombrie, UDTTMR a mai notat o mare victorie pentru comunitatea dobrogeană, reușind să aibă primul reprezentant în Guvernul României. Este pentru prima dată în istoria politică a ţării, după 1878, când reprezentantul unei uniuni etnice dobrogene accede la o funcţie în Executivul de la Bucureşti.

Astfel, Amet Aledin a fost numit, prin decizia primului ministru, în funcţia de secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României. Doctor în istorie al Universităţii « Ovidius » din Constanţa, Amet Aledin făcea parte din conducerea Departamentului pentru Relații Interetnice încă de la sfârșitul anului 2012, când Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România l-a propus și l-a susținut pentru ocuparea funcției de subsecretar de stat. Anterior, acesta a activat în parlamentul României, fiind ales deputat din partea UDTTMR, timp de două mandate, între anii 2004 – 2008 și 2008 – 2012.

Cursul „Istoria și Civilizația Tătarilor“, devenit o tradiție

afis curs 2015În ceea ce privește viața culturală, istoria și obiceiurile tătarilor dobrogeni, UDTTMR continuă și în anul universitar 2015-2016, împreună cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“, să susțină cursul „Istoria și Civilizația Tătarilor”. Această iniţiativă s-a bucurat de aprecierea unanimă a presei locale şi naţionale, de participare din partea oficialităţilor locale şi diploma-tice, un fapt mai puţin obişnuit.

Cursul va fi susținut, la fel ca și anul trecut, de Metin Omer, doctorand la Universitatea „Hacettepe” din Ankara (Turcia):

„Cursul a fost mai bine primit decât mă așteptam. În primul rând am avut foarte mulți înscriși. Apoi, prezența a fost una constant mare ceea ce arată că participanților le-au plăcut prelegerile. Și anul acesta, până în acest moment, s-a înscris un număr mare de doritori să cunoască istoria și civilizația tătarilor. Ba chiar se pare că au fost persoane care au întrebat dacă există vreo posibilitate de a participa prin skype, deoarece sunt peste hotare. Anul acesta voi încerca să abordez un pic diferit cursul. Voi include și teme noi despre care nu am apucat să vorbesc anul trecut. Având în vedere că persoane care au participat și anul trecut și-au exprimat dorința de a veni la curs și anul acesta, voi încerca să găsesc o modalitate prin care să fac atractiv cursul pentru toată lumea“, ne-a declarat Metin Omer.

Cursul este gratuit, pentru participare fiind suficientă completarea unui formular de înscriere, care poate fi descărcat de AICI.

Deschiderea oficială a cursului va avea loc miercuri, 7 octombrie a.c., în Sala Senatului Universității Ovidius.

Agenția de știri crimeeană QHA a lansat ediția și în limba română

info-sud-est-qhaȘi pentru a se racorda și mai bine la comunitatea tătară mondială, tătarii dobrogeni vor putea urmări știrile agenției crimeene de presă în limba română.

Astfel, Agenția de știri crimeeană QHA (Qırım Haber Ajansı) a lansat joi, 1 octombrie, și ediția în limba română, după ce din anul 2006 până în prezent, a publicat știri despre tătarii din Crimeea în limbile turcă, ucraineană, engleză și rusă. Astfel, membrii comunității tătare din România au de acum posibilitatea să citească informaţii de primă mână cu și despre tătarii din Crimeea și în limba română. Știrile din ediția în limba română a site-ului QHA pot fi urmărite și pe Facebook și pe Twiter.

Reprezentantul și editorul paginii în limba română a Agenției de știri crimeene QHA este Metin Omer, doctorand în istorie la Universitatea Hacettepe din Ankara, membru al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România și titularul cursului „Istoria și civilizația tătarilor”, susținut la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

„Relațiile dintre tătarii din Dobrogea și frații lor din Crimeea au fost de-a lungul istoriei unele foarte apropiate. Până la urmă marea majoritate a tătarilor din Dobrogea s-a stabilit aici în urma emigrărilor din Crimeea. Contactele cu pământul natal nu au dispărut niciodată, ba chiar în perioada interbelică teritoriul dintre Dunăre și Mare a fost centrul mișcării naționale a tătarilor. A existat un moment de ruptură al acestor relații, și anume perioada comunistă. Atunci noul regim a interzis contactele cu Crimeea și a promovat o nouă „elită” tătară care a acceptat această stare de lucruri. Începând cu anii 90 s-a început restabilirea contactelor cu peninsula Crimeea. Versiunea în limba română a Agenției de știri crimeeană (QHA) este încă un pas în acest sens. Prin intermediul ei tătarii din România vor fi conectați la evenimentele din Crimeea, vor ști ce se petrece cu tătarii din diverse zone ale lumii, vor putea urmări tendințele și evoluțiile comunităților tătărești. În același timp, Agenția de știri crimeeană își propune să fie și o portavoce a comunității tătărești din România. Ea va prezenta principalele evenimente din viața tătarilor din această zonă sub formă de știri care vor fi publicate în limbile în care își desfășoara activitatea QHA: turcă, engleză, rusă și ucraineană. Dar Agenția de știri crimeeană nu se adresează doar tătarilor. Ea oferă știri tuturor persoanelor interesate de Crimeea, Ucraina, Rusia, Turcia sau toată această zonă“, ne-a declarat în exclusivitate Metin Omer.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: