Un monument istoric protejat prin lege zace într-o cârciumă din Mamaia!
Mamaia este una dintre cele mai norocoase stațiuni din România, găzduind foarte multe opere de artă, unele din perioada interbelică, altele de la mijloc de secol XX. Spiritul unor sculptori ca Ion Jalea, Oscar Han, Cornel Medrea, Mac Constantinescu sau Constantin Baraschi încă există prin operele acestora în stațiunea de la malul mării.
Sculpturile au fost dezvelite în Mamaia prin anii `60, când nu prea se construise prea mult în stațiunea constănțeană. Ironia sorții face ca aceste opere de artă de for public, devenite monumente istorice, să dispară odată cu dezvoltarea stațiunii. Cu cât se construiește mai mult, cu atât se degradează sau dispar operele de artă. Motivul acestor pierderi valoroase pentru cultura română, și pentru cea constănțeană în particular, nu este cunoscut de nimeni, nu este asumat de nici un reprezentant al instituțiilor de cultură, iar misterul se simte prezent în declarațiile acestora.
În ediția anterioară v-am prezentat povestea dispariției statuii „Bustul lui Ovidiu“, din fața hotelului Ovidiu din Mamaia, punând pe tapet cronologia evenimentelor, cât și declarațiile oamenilor ce ar fi trebuit să se ocupe de operele de artă în acea perioadă. Mai mult, am prezentat și câteva variante ce ar fi putut să ne ofere cheia rezolvării acestei probleme cu iz penal, îngropată de aproape un deceniu.
În acest număr vom continua să vorbim despre statutul operelor de artă de for public care, peste noapte, s-au transformat în monumente „private“, dar și despre alte cinci statui dispărute, despre care, din nou, nimeni nu știe nimic.
Cum a ajuns statuia „În Soare“ pe terasa hotelului Dacia Sud?
Una dintre cele mai hilare situații ce include monumentele istorice din stațiunea Mamaia o putem observa în incinta hotelului Dacia Sud. Dacă ne trece prin cap să poposim pe terasa acestui hotel, vom putea admira statuia „În Soare“, realizată de sculptorul Cornel Medrea în anul 1962. Această operă de artă de for public este clasată drept monument istoric de categoria B și se regăsește pe lista monumentelor istorice din Monitorul Oficial al României. După ti-tulatura pe care o poartă, operă de artă de for public, această lucrare ar fi trebuit să fie vizibilă trecătorilor, indiferent dacă aceștia hotărăsc să se oprească la terasa hotelului Dacia Sud, sau nu. Și așa s-a întâmplat o bună bucată de vreme. Doar că, la un moment dat, hotelierii au extins construcția pe care o dețineau, iar primăria a început să treacă terenuri din public în privat. Însă, în cazul terasei din fața hotelului Dacia Sud, se pare că primăria a făcut abstracție de existența unei opere de artă de for public devenită monument istoric și a închis ochii, odată cu închiderea statuii în interiorul terasei de la Dacia Sud.
Laura Tudosie, consultant arhitectură în cadrul Direcției Județene de Cultură din Constanța, ne-a declarat: „Nimeni nu ne-a întrebat și pe noi despre această problemă. Acelea erau altă dată locuri publice, iar când s-au construit terase, noi nu am fost întrebați. Aici pur și simplu problema a fost neglijată. Aceste statui sunt în patrimoniul primăriei Constanța. Această statuie este pe lista monumentelor istorice grupa B, de for public din 1992. Și noi ar fi trebuit să ne ocupăm de această problemă, să facem solicitări, dar nu avem timp. Suntem doar 5 angajați. Este adevărat că nu este în regulă, dar nu facem față la toate acțiunile distructive din acest oraș.“
STATUI DE ZECI DE MII DE EURO FURATE DIN MAMAIA!
-„Primăvara“
Cine trebuie să pună în valoare bogăția culturală a stațiunii Mamaia?
Statuia din incinta Hotelului Iaki, un exemplu de conservare a operelor de artă
Cine a fost Ion Jalea?
Cine a fost Oscar Han?
Cine a fost Cornel Medrea?
Cine a fost Mac Constantinescu?
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: