Compromis transpartinic pentru Codul electoral: cum se va vota în plenul Parlamentului?

info-sud-est-parlamentari
Trifon Belacurencu, senator PSD, Florin Gheorghe, deputat UNPR, Christian Gigi Chiru, Senator PNL

Membrii Comisiei de cod electoral au decis, pe 16 februarie, de principiu, ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi, prin vot indirect, dintre membrii consiliilor şi de către aceştia.

Contactat telefonic, Puiu Hașotti, senator PNL și membru al comisiei de cod electoral ne-a declarat că această variantă este o soluție de compromis, iar în ceea ce privește votul în plenul Parlamentului, există o înțelegere politică ca legea să fie votată așa cum va ieși ea din comisie.

În urma declarațiilor făcute de fostul ministru al Culturii, Puiu Hașotti, am încercat să aflăm punctele de vedere ale membrilor principalelor formațiuni politice parlamentare.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Deși Puiu Hașotti a declarat că există o înțelegere politică legat de această schimbare legislativă, vom vedea că acest consens între politiceni se fundamentează, din păcate, pe opinii divergente.

Trifon Belacurencu, senator PSD: „Este o chestie pur subiectivă care încearcă să fie trecută pe listă, că s-au luat măsuri împotriva baronilor“

„N-am intrat într-o analiză profundă a acestei chestiuni. Am citit zilele trecute de hotărârea comisiei pentru cod electoral. Eu cred că este un răspuns la atmosfera creată în special în campania prezidențială de anul trecut și după rezultatul alegerilor prezidențiale la adresa președinților de consilii județene în care toți au fost catalogați baroni, infractori, oameni care sunt certați permanent cu legea. Eu cred că în mod nedeclarat condu-cerile partidelor care au avut reprezentanți în comisia pentru cod electoral au recomandat această soluție. După părerea unora soluție de compromis, între varianta pe care PSD a susținut-o, de alegeri dintr-un singur tur de scrutin, varianta cealaltă susținută de PNL, alegere în două tururi de scrutin. S-a ajuns la această variantă. Eu, ca și consilier județean și mai ales apoi ca președinte de consiliu județean, am beneficiat de această variantă. În astfel de situații, un partiduleț nesemnificativ încheie cercul. Asigură majoritatea și s-a întâmplat în diverse locuri din țară ca un partid cu un singur membru în consi-liul județean putea deține funcția de vicepreședinte. Nu am decantat încă un punct de vedere, hai să nu spun personal, fiindcă nu mă pot detașa de echipa de la Tulcea, de PSD, dar eu cred că noi reacționăm întotdeauna brutal vis-a-vis de anumite situații. Deci, ca să uite lumea de baronii locali, de baronii județeni, hai să facem treaba asta ca să spunem că nu mai au o așa mare reprezentativitate, nu mai sunt baroni, ci sunt doar aleși indirect de consilieri județeni. Este o părere la cald, și nu la rece. Dacă nu li mai dă această aură de aleși ai poporului din județul respectiv nu o să mai fie catalogați așa de des și fără niște motive ca și baroni. Este o chestie pur subiectivă care încearcă să fie trecută pe listă, că s-au luat măsuri împotriva baronilor. Conform procedurii, varianta va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate a celor două camere. Ce se va tranșa în final o să vedem. Dacă domnul senator Hașotti, pe care îl cunosc foarte bine și este un om cu o experiență deosebită, din păcate tras pe dreapta de actuala conducere a partidului, a zis că există o înțelegere politică, eu cred că se va merge spre această variantă. Pentru că votul care s-a dat în comisia pentru cod electoral nu a fost luat de capul lor. A fost o recomandare din partea partidului. Au început dezbaterile chiar la noi, în Biroul Permanent Național, dezbateri furtunoase pe tema aceasta, și cred că vor continua. Să lăsăm timpul să vedem ce se va întâmpla“, a conchis Trifon Belacurencu, senator PSD de Tulcea.

Dacă senatorul PSD Belacurencu ocupă o poziție neutră în această discuție, declarând că este o soluție de compromis, senatorul PNL Christian Gigi Chiru și deputatul UNPR Florin Gheorghe utilizează discursuri total divergente.

În timp ce Chiru afirmă răspicat că este cea mai bună soluție care putea fi luată, Florin Gheorghe, reprezentantul partidului care se află în alianță cu PSD, consideră că inițiativa nu va aduce nici un beneficiu.

Gigi Chiru, senator PNL: „Acest lucru probabil că va motiva și mai mult partidele să promoveze cea mai bună resursă în sensul calitativ“

„Este o decizie corectă. Acest lucru probabil că va motiva și mai mult partidele să promoveze cea mai bună resursă în sensul calitativ. Nu știu dacă s-a urmărit legitimarea președintelui consiliului județean. Calitatea deciziilor în consiliul județean este mai importantă decât legitimitatea președintelui. Președintele consiliului județean nu face altceva decât să coordoneze activitatea ședințelor de consiliu județean și a instituției.
Eu întăresc acest lucru pentru că comisia este formată din reprezentanți din toate partidele. Este corectă informația pe care domnul senator Hașotti a transmis-o. Este un consens politic.“

Florin Gheorghe, deputat UNPR: „Legitimitate îți dă alegătorul, nu cei aleși acolo, care pot avea anumite interese“

„Nu îi dă o legitimitate mai mare. Leitimitate îți dă alegătorul, nu cei aleși acolo, care pot avea anumite interese. Nu întotdeauna cei aleși pe listele unui partid pot vota cu colegul lor. Se poate întâmpla să fie și anumiți trădători. Nu sunt de acord cu această inițiativă. Cel mai bine dintr-un singur tur sau din două tururi. Îl alege lumea direct. Acum, având în vedere ultimele evenimente cu arestările astea, dacă legea ar fi fost așa să se aleagă dintre consilieri, când președintele era arestat, putea să aleagă altul. Consilierii făceau ședință și în jumătate de oră era alt președinte. Sincer nu știu de nici un consens politic, nu am auzit de așa ceva. Domnul Hașotti se pricepe la consensuri din acestea politice. Eu tot timpul am votat așa cum mi-a dictat conștiința. Eu votez așa cum cred eu că e mai bine“, a conchis deputatul UNPR Florin Gheorghe.

Votul indirect pentru alegerea președintelui consiliului județean se arată a fi o măsură pe care nimeni nu o dorește în realitate, cel puţin în niciun caz actualii lideri ai administraţiilor locale, pe care se sprijină electoral partidele. Pe de altă parte, la nivelul discursului public, iniţiativa pare a fi susţinută de cea mai mare parte a spectrului politic.

O decizie luată doar pentru a schimba ceva, indiferent dacă în bine sau în rău, un compromis transpartinic trecut în revistă de cele două tabere din Parlamentul României, putere și opoziție, care își dau mâna într-un exercițiu democratic în care ar trebui să fie mereu cineva care să întrebe: de ce?

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: