Ucraina, pe locul 15 în topul armatelor lumii, conform indexului Global Firepower/ România pe poziția 47, Republica Moldova la coada clasamentului/ Top trei rămâne neschimbat pentru 2023: SUA, Rusia și China

sursa foto: Telegram/ Ministerul ucrainean al Apărării
sursa foto: Telegram/ Ministerul ucrainean al Apărării

Clasamentul “Global Firepower 2023” plasează Ucraina pe locul 15 în ceea ce privește potențialul militar la nivel global. România, care ocupă locul 47, este într-o poziție bună după standardele Europei de Est, în vreme ce Republica Moldova este printre ultimele locuri – 143 din 145. Topul clasamentului, pe de altă parte, rămâne neschimbat față de anii precedenți, cu SUA, Rusia și China în frunte.

GlobalFirepower (GFP) cataloghează, din 2006, potențialul de a purta un război convențional pe apă, pe uscat și în aer, folosind o formulă proprie care ia în calcul peste 60 de factori diferiți, de la forță umană, echipament, resurse naturale, finanțe și geografie.

Cu acești factori luați în considerare, Ucraina ocupă locul 15 în clasament, cu 13 locuri în spatele Rusiei, căreia reușește să îi facă față de luni de zile, cu ajutorul aliaților ei vestici.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Pe locul 15, Kievul conduce detașat fostul bloc sovietic în termen de potențial al armatei sale, ceea ce pune Ucraina pe picior de egalitate cu țări precum Germania, Australia, Spania și Israel, state cu economii mult mai dezvoltate sau cu experiență militară considerabilă.

Prin comparație, România este pe locul 47 (o scădere față de anii precedenți), o poziție mai puțin impozantă, dar mai bună față de majoritatea țărilor învecinate. Bulgaria, spre exemplu, e pe locul 59, Ungaria pe 54, iar Republica Moldova este tocmai în capătul clasamentului, pe locul 143, depășind doar Benin și Bhutan (o țară cu mai puțin de un milion de locuitori).

În ceea ce privește topul clasamentului, nu există schimbări față de anii precedenți. SUA ocupă primul loc la nivel mondial, urmată de cei doi rivali istorici ai săi, Rusia pe locul 2 și China pe locul 3. 

Top 10 continuă cu Regatul Unit, Coreea de Sud, Japonia, Franța, Italia, India și Pakistan.

Faptul că cele mai puternice state din lume se află în prezent într-una din cele mai tensionate perioade ale istoriei recente scoate și mai mult în evidență contextul sensibil în care se regăsește comunitatea internațională în 2023.

Pe de o parte, SUA și aliații săi susțin Ucraina în războiul împotriva Rusiei, în vreme ce tensiunile cresc între China și Taiwan, cu o oarecare implicare a Statelor Unite, care s-a manifestat recent prin trecerea unei nave militare americane prin strâmtoarea care separă Taiwan de China, generând un răspuns negativ la Beijing, transmite BBC.

India, pe de altă parte, țara care ar putea deveni în curând cea mai populată din lume, menține o armată puternică și este într-o relație în proces de deteriorare cu China, pe fondul unor dispute de graniță.

În același timp, relația dintre India și Pakistan, cealaltă putere importantă din clasamentul GFP, rămâne tensionată. Rivalitatea istorică dintre cele două state, începută la obținerea independenței, în 1947, după decenii de conducere britanică, persistă până în prezent. Granița dintre cele două foste colonii britanice este una dintre cele mai militarizate din lume.

În privința rivalităților istorice și a granițelor militarizate, situația din peninsula coreeană nu este mai bună. Deși Coreea de Nord se situează abia pe locul 34 în clasamentul GFP, cu mult în spatele rivalului de la sud, Phenianul compensează prin agresivitate.

Anul 2022 a fost unul record în ceea ce privește lansările și testările de rachete pentru Coreea de Nord, o performanță deosebit de îngrijorătoare pentru o regiune în care tensiunile erau deja înalte.

Sumedenia de conflicte și rivalități care nu par decât să se agraveze în Asia de Sud-Est ar monopoliza probabil atenția comunității globale, dacă Europa nu ar fi fost în acest moment martora unui război între Rusia și Ucraina.

Într-o lume în care puterea armată pare să revină în prim-plan, monitorizarea trendurilor militare devine un aspect important al înțelegerii situației globale actuale.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: