100.000 de euro din bani publici costă distracția la mare pentru 92 de funcționari publici și 26 de consilieri județeni din Mehedinți, unul dintre cele mai sărace județe din România, veniți pe litoral sub pretextul participării la cursuri. Aceștia vin cu rândul pe litoral, în Mamaia, Neptun, Costinești și Venus, câte o săptămână, la cursuri de perfecționare în ”managementul implementării proiectelor pe fonduri europene”. 25 de consilieri județeni din 30 și președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu (PSD), sunt cazați în aceste zile la Hotel Caraiman din Mamaia (3 stele) unii dintre ei veniți cu familiile. În toiul cursurilor de perfecționare, Aladin Georgescu a convocat și o ședință de CJ pe data de 7 august, chiar în hotelul unde se țineau cursurile respective. De când se țin cursurile de perfecționare, CJ Mehedinți a pierdut 3 proiecte pe fonduri europene, prin urmare unii consilieri au decis să nu mai participe. ”Pe măsură ce oamenii ăștia merg la cursuri se pierd proiecte din ce în ce mai mari și mai importante. Aproape 5 miliarde de lei vechi au costat cursurile astea de anul ăsta. Mai exact 4,6 miliarde de lei vechi. În rest, dacă nu te duci pe la cursuri și te duci doar să îți iei diploma, da, e un concediu minunat”, a declarat un consilier PNL din Mehedinți.
Cursurile, plătite din bugetul consiliului județean, sunt organizate anual, începând cu anul 2012. Însă, de când a început ”perfecționarea” angajaților și consilierilor, instituția condusă de Aladin Georgescu (PSD) a pierdut multe proiecte importante finanțate cu bani europeni.
Miercuri, pe la 09:30, președintele CJ Mehedinți se relaxa pe terasa hotelului, împreună cu câțiva apropiați. L-am sunat și l-am invitat să stăm de vorbă despre vizita pe litoral și cursurile de perfecționare, dar a refuzat, așa că discuția a continuat la telefon. L-am întrebat de ce a convocat o ședință de Consiliu Județean în hotelul din Mamaia și ne-a spus că a fost necesară pentru că existau două proiecte de hotărâre care trebuiau adoptate urgent:
”Consilierii care au participat la ședința de CJ de ieri erau deja aici pentru că participă la cursuri de perfecționare. N-am convocat eu de capul meu să facem ședința la Mamaia. Consilierii erau aici și aveam două proiecte de maximă urgență care trebuiau adoptate, așa că am făcut ședința aici. Cursurile de perfecționare sunt organizate de CJ Mehedinți, printr-o hotărâre adoptată de consilieri. E un curs care privește managementul și implementarea proiectelor pe fonduri europene. Banii au fost achitați de CJ Mehedinți pentru că avem obligația legală să-i perfecționăm pe consilieri. Și, în plus, suntem în perioada în care toate instituțiile trebuie să acorde atenție maximă absorbției fondurilor europene, așa că, cu toții, am considerat necesar și util să organizăm un astfel de curs. Da, le facem anual. E o sumă mult, mult mai mică decât s-a vehiculat la posturile naționale. Sub 100.000 de lei, pentru 26 de persoane. (Nota redactiei: in jur de 100 de mii de euro pentru toti cei 92 de funcționari și 26 de consilieri) Vreo 90 și ceva de mii de lei. Și nu e hotel de 5 stele, așa cum s-a vehiculat la posturile naționale”, ne-a declarat Aladin Georgescu.
În aceeași dimineață, în apropierea mesei la care stătea președintele CJ Mehedinți, erau mai mulți dintre consilierii veniți pe litoral la perfecționare, care stăteau la piscină sau pe terasă însoțiți de copii, soții sau prieteni. L-am întrebat pe Aladin Georgescu câți dintre consilieri au venit cu familiile la plajă:
Rep.: Doar dumneavoastră ați venit cu familiile sau au venit toți cei 26 de consilieri?
Aladin Georgescu: Unii sunt singuri, alții sunt însoțiți. Nu e o regulă.
Rep.: Mi se pare puțin nepotrivit ca în momentul în care vii să studiezi, pe banii Consiliului Județean, să-ți faci, de fapt, un sejur cu familia la mare, o săptămână. Cam așa arată din exterior.
A.G.: Da, dar nu toți sunt însoțiți să știți.
Rep.: Câți sunt însoțiți din cei 26?
A.G.: Asta contează? Cred că până la urmă trebuie să rețineți că este o obligație legală pe care o are fiecare consilier, să se perfecționeze, și pe de altă parte oamenii ăștia nu au venit numai la plajă și distracție, ci chiar au venit să se perfecționeze.
Rep.: Unde se țin cursurile?
A.G.: Nu are importanță. La un hotel aici, în Mamaia.
Rep.: Ba are importanță. Sunt bani publici, sunt 25.000 de euro…
A.G.: Haideți…
Rep.: Eu vin. Dacă acceptați să stăm de vorbă, vin. Sunt 25.000 euro plătiți de consiliul județean și cred că e normal să știm și noi unde se țin cursurile de perfecționare plătite din bani publici.
A.G.: Bine, vă doresc o zi bună. Cred că v-am dat toate detaliile pe care mi le-ați cerut.
Rep.: Ba nu. Vreau să știu unde se țin cursurile pentru că vreau să vin să îi văd pe consilieri mergând să studieze.
A.G.: Da, bine. O zi bună vă doresc.
Conform anunțului de participare nr. 5798 din luna mai 2018, publicat de portalul media jurnalmehedinti.ro, cursul la care participă consilierii județeni durează 7 zile și însumează 42 de ore de curs (6 ore/zi), în perioada 5-12 august, în stațiunea Mamaia.
Sursa: www.jurnalmehedinti.ro
Nu am reușit să aflăm de la președintele CJ Mehedinți unde se țin cursurile, așa că am sunat alți consilieri județeni care se află și ei la perfecționare pe litoral. Am vorbit cu Stela Firu, consilier PNL, care a venit însoțită de fiica ei și care ne-a spus că, în fapt, cursurile durează doar 2-3 ore pe zi, între 12:00 și 15:00, în sala de lângă recepția hotelului, și a confirmat că după aceea ”au program de voie”. Stela Firu s-a arătat nemulțumită de condițiile din hotel și ne-a spus că niciunul dintre cei care îi critică pentru că au venit pe litoral, nu ar accepta să stea în hotelul respectiv:
Reporter: Unde se țin cursurile?
Stela Firu: Suntem la cursuri de perfecționare, e adevărat, și suntem la Hotel Caraiman din Mamaia. Dar nu e de 5 stele așa cum s-a spus… Dumneavoastră trebuie să știți mai bine.
Rep.: E de 3 stele.
S.F.: Aș spune că e de 2 stele în realitate.
Rep.: Aveți condiții proaste?
S.F.: Veniți și vedeți dumneavoastră, că dacă spunem noi, oamenii spun că suntem pretențioși. Nu, nu suntem pretențioși, dar sunt convinsă că niciunul dintre cei care au spus că stăm la hotel de 5 stele nu ar sta aici.
Rep.: Ați venit cu familia sau sunteți singură?
S.F.: Nu. Sunt doar cu fiica mea.
Rep.: Cât a costat deplasarea?
S.F.: Nu știu cât. Știu doar că s-a aprobat o sumă inițială, în jur de 1,1 miliarde de lei vechi, dar nu știu cât a costat în cele din urmă. S-a semnat contractul cu o săptămână înainte să venim aici. E o întrebare pe care și noi ne-am pus-o, vă spun sincer, am zis că vom cere asta președintelui, să ne spună cât a costat.
Rep.: În ce vă specializați?
S.F.: Managementul implementării proiectelor.
Rep.: Și cursurile se țin la hotel?
S.F.: În sala de… în sala de ședințe…
Rep.: Sunt multe săli de ședințe la hotelul Caraiman.
S.F.: În sala de la recepție, din holul principal. Nu știu dacă e numărul 1 sau numărul 2…
Rep.: Între ce ore se țin cursurile?
S.F.: Cursurile se țin între 12:00 și… 14:00 sau 15:00, în funcție de cât de mult… mă rog…
Rep.: Deci mergeți la cursuri doar 2-3 ore pe zi?
S.F.: Da, 2-3 ore pe zi…
Rep.: În rest? Program de voie? Distracție plăcută, nu?
S.F.: Păăăi… (pufnește în râs) Mulțumesc!
Rep.: Câți consilieri participă la cursurile de perfecționare?
S.F.: Cred că lipsesc vreo 3 sau 4 din totalul de 31.
Rep.: Cei 3-4 își fac vacanțele în altă parte? Nu vin la un hotel cu condiții de 2 stele, din Mamaia, nu?
S.F.: Deci să știți că fiecare dintre noi ne facem vacanțele în altă parte. Pe banii noștri. Am observat că presa vrea să fie tendențioasă referitor la aceste cursuri. Nici nu mă supăr, vă spun sincer, e ok, că până la urmă…
Rep.: Sunt 25.000 de euro plătiți din banii consiliului județean pentru niște cursuri de 2 ore pe zi, timp de o săptămână, la malul mării, în toiul verii, unde consilierii vin însoțiți de familie. Pare mai degrabă un sejur de 7 zile plătit din bani publici, sub pretextul că vă perfecționați în ”managementul implementării proiectelor” – un titlu pompos în urma căruia nu știu cu câtă informație rămâne fiecare dintre dumneavoastră.
S.F.: Dacă lucrurile din Mehedinți sau din alt județ din România merg prost, pentru că merg prost, nu merg din cauza asta prost. Am tot vorbit în presa locală despre acest lucru. Punctul dumneavoastră de vedere este unul pertinent, dar lucrurile, dacă merg prost, nu merg prost din cauza asta.
Am vorbit apoi cu Teodor Constantinescu, un alt consilier PNL care ne-a spus să îl sunăm mai târziu, pentru că se pregătește să intre în duș, deși, ar fi trebuit să fie deja la cursuri. La al doilea apel telefonic, după ce a glumit pe seama identității reporterului, ne-a certat pentru că ”îi sunăm toți colegii” în loc să cerem informații oficiale de la Consiliul Județean Mehedinți, și ne-a închis telefonul:
Rep: Unde se țin cursurile de perfecționare la care participați?
TC: Eu de unde știu cine sunteți? Cum mă convingeți că sunteți jurnalist? Ia spuneți, ce vreți?
Rep: Unde se țin cursurile de perfecționare la care participați?
TC: Dumneavoastră ați vorbi în locul meu cu cineva care se recomandă că e jurnalist?
Rep: Eu nu sunt plătită din bani publici, ca dumneavoastră. Pe dumneavoastră vă sună un jurnalist care vă întreabă unde mergeți la niște cursuri plătite tot din bani publici.
TC: Eu nu cred că sunteți dumneavoastră. Nu cred treaba asta.
Rep: Aveți chef de glume.
TC: Nu. Dar cineva tot cu numele ăsta al dumneavoastră i-a sunat și pe colegii mei.
Rep: Păi, tot eu eram.
TC: Păi, de ce ne sunați pe toți?!
Rep: Pentru că așa se documentează un subiect, vorbești cu toți oamenii cu care poți să vorbești. Am fost și la hotel, am vorbit și cu domnul președinte.
TC: Atunci, dacă ați vorbit și cu domnul președinte, faceți o adresă oficială, vă comunică cei de la consiliu care e situația, ce treabă mai aveți cu noi? De ce ne sunați pe toți?!
Rep: Pentru că vreau să știu și punctul dumneavoastră de vedere. Sunteți consilier PNL.
TC: Ăăă… îmi pare rău, pierd semnalul.
În cele din urmă, am vorbit cu Alin Nicolicea, tot un consilier PNL, care, însă, era în Drobeta Turnu Severin. Ne-a spus că nu mai vine la astfel de cursuri pentru că nu îi mai sunt de folos, dat fiind că a participat deja de două ori la astfel de perfecționări. I-au fost utile, dar nu înțelege de ce, anual, din 2012, participă mereu aceiași oameni, în fiecare an (cu câteva excepții). Tot Nicolicea ne-a spus că se îndoiește de utilitatea acestor cursuri, având în vedere că efectele perfecțonării întârzie să apară: CJ Mehedinți a pierdut numai în ultimii ani 3 proiecte majore cu finanțare europeană și multe altele cu valori mai mici: ”Centrul de afaceri dunărene” (1,1 milioane de euro), ”Reabilitarea Muzeului regiunii Porțile de Fier” (10 milioane de euro) și ”Reabilitarea și reamenajarea Spitalului județean de urgență din Drobeta Turnu-Severin” (7 milioane de euro):
- ”Nu am participat nici la ședința de CJ de ieri, de la malul mării, și nici nu sunt la cursuri. Sunt în Drobeta Turnu-Severin. Nu am participat pentru că n-am nevoie. Cursurile care se fac acum, la mare, pentru consilieri, au fost făcute anul trecut pentru funcționarii din Consiliul Județean. Se numește ”managementul și implementarea proiectelor europene” și, după ce au făcut cursurile astea, funcționarii din Consiliul Județean au pierdut două proiecte. Așa că eu am propus de mult să nu se mai meargă la cursuri, că pe măsură ce oamenii ăștia merg la cursuri se pierd proiecte din ce în ce mai mari și mai importante. Aproape 5 miliarde de lei vechi au costat cursurile astea de anul ăsta. Mai exact 4,6 miliarde de lei vechi. Cam un miliard costă cursurile pentru consilierii județeni și restul pentru funcționarii din CJ Mehedinți. Consilierii care participă acum sunt ”o tură”. Au mai fost două ”ture” și alte două ”ture” urmează să meargă, cu funcționari. Asta se întâmplă anual. Din 2013, anual. Pentru unii e un fel de vacanță, pentru alții nu. Eu, spre exemplu, din 2013 până în prezent am participat la două astfel de cursuri și nu pot să spun neapărat că a fost vacanță. Dacă vrei să te duci să înveți ceva, da, e ok. În rest, dacă nu te duci pe la cursuri și te duci doar să îți iei diploma, da, e un concediu minunat. De când se fac cursurile astea s-au pierdut proiecte pe bandă rulantă, și proiecte importante. Câteva proiecte mari pierdute sunt ”Centrul de afaceri dunărene”, de 1,1 milioane de euro, ”Reabilitarea Muzeului regiunii Porțile de Fier”, din câte știu, undeva la 10 milioane de euro, și ”Reabilitarea și reamenajarea Spitalului județean de urgență din Drobeta Turnu-Severin”, nu știu exact valoarea proiectului, dar din câte am aflat e undeva la 32 de milioane de lei noi – ăsta e ultimul pierdut. Din 2013 încoace au fost proiectele astea pierdute, plus alte proiecte mai micuțe, cum ar fi drumuri județene îngustate pentru că nu au fost făcute bine studiile de fezabilitate și altele. Anul ăsta, în total la cursurile de perfecționare, sunt undeva la 130 de oameni, împărțiți în patru sau în cinci tranșe, dintre care o tranșă este cu consilierii județeni, cea de acum. În actualul legislativ, undeva pe la 80% sunt consilieri județeni noi. Deci, pentru ei, cursurile erau necesare. Dar toți funcționarii care se află acum, dau un exemplu, la mare, sunt aceiași în mare parte. Nu sunt mai mult de 20 sau 30% dintre ei funcționari noi. Iar din toți funcționarii ăștia peste jumătate sunt piloși, adică oameni angajați în CJ aiurea: foști jurnaliști care să nu mai scrie, sau care scriu bine de ei, foști consilieri județeni care nu mai sunt consilieri județeni de nu știu când, dar au fost angajați în CJ, alte neamuri, rude, fini, afini. Îi angajează pe cabinet, sau la instituțiile pe care consiliul județean le are, îi transferă apoi de la societățile care aparțin consiliului județean în consiliul județean, îi detașează, și rămân acolo. Iarna nu facem astfel de deplasări. Iarna fiecare e cu tăiatul porcului. Dar cu pesta asta porcină n-o să mai taie nimeni, nimic. Or să se taie între ei”.
În cele din urmă, am vorbit cu unul dintre colegii lui Aladin Georgescu, să vedem dacă a devenit o modă ca ședințele de consiliu județean să fie ținute în destinații de vacanță, în funcție de sezon. Dumitru Buzatu (PSD), președintele CJ Vaslui, a râs și a spus că el nu are de gând să facă vreo ședință de consiliu în altă parte decât la sediul instituției, pentru că are nevoie de multe hârtii la ședință și nu se poate plimba cu toate documentele după el:
Rep.: Când faceți și dumneavoastră o ședință de CJ la mare, în Mamaia?
Gheorghe Buzatu (râde): ”Asta e o glumă, haideți. Cum să fac ședință de consiliu la mare?! Păi, ședințele necesită o documentare serioasă, cu multe documente și hârtii, nu putem să facem o ședință de consiliu așa departe. Să mă duc la mare și apoi să stau în telefoane cu cei de la consiliu cu ”dă-mi aia, spune-mi aia”? Nu se poate. Trebuie să ai acces la toate hârtiile și documentele necesare. Poate, să zicem, într-o situație excepțională, să facem o ședință la maximum la 20-30 de kilometri de sediul consiliului județean, când e vreun eveniment festiv sau mai știu eu ce. Dar nu la mare, nu facem noi niciodată”.
NOTĂ: O ancheta Info-sud-est.ro – G4media.ro
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: