Frica de „republica procurorilor” și fățărnicia noastră cea de toate zilele
Actualul președinte, implicat într-un scandal de proporții din anii 90, a auzit în fiecare zi din campania electorală ticăitul unei bombe cu ceas care, în cele din urmă, nu a mai explodat.
Fratele fostului președinte a fost arestat preventiv și este cercetat penal într-un dosar în care este implicat și un clan interlop.
Unul dintre ginerii fostului președinte trebuie, de asemenea, să dea explicații în fața Justiției. O persoană apropiată celeilalte fiice a fostului președinte este prima femeie din politica românească a ultimului deceniu, condamnată pentru fapte de corupție.
Descendenta fostului președinte, pe linie politică, protejata și sursa alternativă de informații a acestuia face colecție de cereri de arestare și schimbă arestul din penitenciar cu cel de la domiciliu mai ceva ca nuanțele de blond, fiind acuzată de procurori de mai multe fapte de corupție.
Inclusiv fostul președinte, care a candidat pentru prima oară în timp ce era inculpat într-un dosar penal (și care, între timp, s-a prescris), nu exclude varianta în care ar putea fi, la rândul său, chemat în fața procurorilor pentru a da explicații în dosarele penale în care sunt implicați apropiați sau foști parteneri politici ai acestuia.
Șeful uneia dintre cele mai importante instituții din România face shopping cu politicieni români influenți în orașe cosmopolite și, la scurt timp, aterizează direct în arestul preventiv din cauza relațiilor îndoielnice pe care le întreținea cu aceștia.
Cel mai influent premier al României a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.
Cumnatul actualului premier al României este în arest preventiv pentru fraudarea fondurilor europene printr-o firmă al cărei administrator este mama premierului. În loc de garnitură: prietenul premierului, tânăr afacerist de succes, mare mogul, deocamdată în control judiciar.
Pentru prima oară în istoria postdecembristă a României, un ministru pleacă din fruntea instituției direct în pușcărie.
Tuturor acestora le face galerie o suită de miniștri și foști miniștri care dau cu subsemnatul în dosare cu răsunet internațional sau ispășesc pedepse grele pentru că au cerut șpagă, au făcut trafic de influență sau au băgat mâna adânc în buzunarul statului.
Senatorii și deputații mai sunt salvați de urmărirea penală și arestul preventiv, preferențial, doar de rugăciuni și de mila celorlalți parlamentari care scuipă-n sân și-și fac rapid trei cruci. Preventiv. Știu că mâine ar putea fi vorba de ei.
Un judecător care, până nu demult, apăra Constituția și drepturile noastre este implicat, de asemenea, într-un dosar penal în care apar iată, din nou, clanurile interlope.
Judecători și avocați celebri au ales să-și pună punct carierelor în schimbul unor sume de bani pe care mulți dintre noi de-abia am putea să le numărăm.
Zeci de primari și președinți de consilii județene, sute de consilieri locali și alte sute de funcționari publici, urmăriți penal sau condamnați. Ei nu mai sunt demult breaking-news, ci se scurg rapid în știrile din bandă, alături de cursul valutar și informațiile meteo.
Greii din politică și din mediul de afaceri sunt luați pe sus, cu tot cu neveste, copii, frați sau alte rude, pentru prejudicii și șpăgi unde doar zerourile contează și la auzul cărora te convingi că România nu este o țară săracă, ci doar furată. Sutele de milioane de euro au șters granițele partidelor, au dat uitării doctrinele și au construit în locul lor un sistem mafiot care a măcinat Învățământul, Sănătatea, Administrația și alte segmente asemenea. O țară bolnavă și analfabetă este mai ușor de condus.
Citiți de sus în jos sau de jos în sus. Nici nu contează ordinea sau numele, atât timp cât toți acești oameni, aleși sau numiți, au ajuns sau vor ajunge în fața procurorilor sau a judecătorilor pentru a explica, cel puțin, de ce numele lor au fost vehiculate în dosare penale de către cei care și-au recunoscut faptele sau au ales autodenunțul ca scurtătură.
Acesta este bilanțul tranziției noastre din ghearele comunismului, în ghearele democrației. Acesta coincide cu bilanțul unui deceniu în care fostul președinte a creat, de bunăvoie sau silit de factori externi, anticorpi Direcției Naționale Anticorupție a cărei activitate i-a făcut fericiți, le-a dat speranță sau i-a făcut să se simtă răzbunați pe mulți dintre românii din țară sau străinătate.
O instituție care acum, la un nou bilanț, este percepută ca scăpată de sub control, deși nu e nimic nou sub soare: procurorii cercetează, iar potențialii infractori ajung în arest, încătușați, la pachet cu prezumția de nevinovăție. Singurul lucru nou este că DNA a ajuns, la începutul anului 2015, în Liga întâi. Acolo unde spectacolul de ieri, pe care abia așteptam să îl vedem, zi de zi, ni se pare acum circ televizat. În Liga întâi a politicienilor și oamenilor de afaceri, unde zornăitul cătușelor nu ne mai satisface, ci ne sperie: DNA nu mai este a lui X, Y sau Z. DNA este peste toți. Se joacă și se arestează la alt nivel.
Și, în ipocrizia noastră, asta ne sperie pentru că dacă procurorii acestei instituții pot aduce la audieri sau, mai rău, în cătușele arestului preventiv, pe cea pe care o credeam cea mai influentă femeie din România, emblema celui mai puternic președinte al României, sau pe rudele unui premier în funcție, de care ne temeam că poate ajunge președinte, atunci acești procurori pot trage la răspundere pe oricine. Și nouă, nu-i așa, ne plac oamenii puternici. Dar să nu exagerăm.
Pe noi cine ne mai conduce? Ar trebui să-i lase măcar pe ăștia care ne guvernează acum, pentru că n-o să mai aibă cine să ne conducă – aud asta tot mai des de la oameni despre care pariam că sunt inteligenți.
Sunt, totuși, femei! De ce le aduc și pe ele în cătușe? Adică, să facă dreptate, dar să țină cont de niște chestii – aud asta și mai des. O Justiție oarbă nu ține cont de sex, vârstă și, mai ales, nu ține cont de niște chestii. Pentru că atunci când se va întâmpla asta ne vom fi întors în anii 2000. Pe care azi îi blamăm feroce.
DNA deja exagerează. Toată ziua arestări, toată ziua politicieni în cătușe – aud asta tot mai des de la cei care, în primele zile de după Revelion se băteau cu pumnii în piept că DNA funcționează doar în campania electorală și o dovadă era că în prima săptămână din 2015 nu auziserăm de nici o pradă nouă. De la aceiași oameni care duceau dorul cătușelor și breaking-news-urilor.
La toate acestea se adaugă fățărnicia cea de pe urmă a mercenarilor de la conducerea televiziunilor românești care încearcă în ultima vreme, alunecând pe o pantă cel puțin periculoasă, să inoculeze opiniei publice ideea existenței unei republici a procurorilor după modelul republici ale baronilor.
Dintr-o dată, de când interesele vreunui politician care controlează sau finanțează trusturile de presă, ori când interesele vreunui mogul sunt afectate, sau chiar însăși mogulii ajung sau sunt cu un pas în pușcărie, DNA se transformă din prințesa chipeșă, războinică și făcătoare de minuni, într-o vrăjitoare schimonosită, cocoșată și făcătoare de abuzuri.
Măcelul coordonat seară de seară de marii formatori de opinii, cu un vocabular restrâns la câteva cuvinte cheie, la adresa unuia sau altuia, completează ca într-un film de groază ieftin întreaga scenă. Câinii de pază ai democrației sunt asmuțiți mai eficient și mai rapid ca niciodată împotriva celor care nu le servesc interesele sau fac jocurile altor trusturi media.
Și nu se feresc să muște nici măcar din instituția împrejurul căreia, până ieri, dădeau din coadă fericiți. Când o să înțelegem și o să acceptăm ce înseamnă și cum funcționează Justiția, când nu vom mai judeca folosind unități de măsură diferite, când vom fi părerologi cu o minimă cultură civică și legislativă și când vom citi o știre dincolo de cheia formatorilor de opinie, de-abia atunci o să avem parte de societatea la care visăm de 25 de ani.
Și, din păcate, mai avem.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: