Buna Vestire la „Ovidius“
Ziua de 25 martie va aduce în fruntea Universității „Ovidius“ din Constanța un nou rector.
Instituția, aruncată în ultima vreme în vâltoarea unor scandaluri cu iz penal și cu ecouri ce afectează înalta ținută a vieții academice, va avea un nou lider pentru viitorii patru ani.
După ce la 29 februarie cea mai importantă instituție de învățământ superior din sud-estul României și-a stabilit configurația noului legislativ, prin alegerile susținute pentru Senat, urmează ca aproape 700 de cadre didactice să aleagă rectorul ce va conduce instituția de la malul mării, o universitate cu peste 15.000 mii de studenți și 16 facultăți.
Oferta de candidați a lăsat loc de interpretări și a spulberat iluziile multora dintre cei care urmăresc cu atenție evoluția învățământului superior constănțean.
Extrapolând, oferta electorală la Universitatea „Ovidius“ este, comparativ, la fel de anostă și dezamăgește poate la fel de mult ca lista de candidați pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Pe fondul unui val de nemulțumire, prezent în ambele cazuri, schimbarea mult așteptată nu se poate materializa, fiindcă nu există o ofertă mulțumitoare de candidați.
Actualul rector, care va împlini vârsta de pensionare la câteva luni după ce alegerile pentru rectorat se vor fi terminat, un chirurg ce vrea să trateze universitatea ovidiană, însă este acuzat de malpraxis și un tânăr conferențiar ce încă nu a împlinit majoratul academic sunt cei trei candidați dintre care vor trebui să aleagă electorii ovidieni.
Cert este faptul că, încotro te uiți, există anumite puncte nevralgice care nu îi legitimează, pe niciunul dintre ei, să aspire la acest mandat în fruntea Universității „Ovidius“.
Pe de o parte, avem un profesor universitar cu o carieră impresionantă în spate, șef al Clinicii de boli infecțioase din Constanța, rector în funcție de doi ani, care va trebui, însă, la scurt timp de la confirmarea în funcție, în cazul în care va reuși să câștige un nou mandat, să treacă prin votul Senatului pentru a-i fi prelungit mandatul. Scenariul prin care Senatul Universității nu va accepta acest lucru, un caz puțin probabil, însă posibil, va arunca universitatea într-o nouă criză administrativă și de imagine.
De cealaltă parte, cel de-al doilea candidat provenit din partea Facultății de Medicină, fost șef timp de patru ani al Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean Constanța, are o problemă de fond, fiind acuzat, așa cum relata mass-media la sfârșitul anului 2010, de comisia de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, că a diagnosticat greșit cu cancer și a extirpat fără rost sânul unei paciente.
În cele din urmă, cel de-al treilea candidat, de al cărui nume se leagă activitatea Ligii Studenților de la Universitatea „Ovidius” timp de foarte mulți ani, este mult prea tânăr pentru a fi legitimat pentru cea mai înaltă funcție din universitate, acesta devenind conferențiar universitar în urmă cu nici măcar doi ani și terminând doctoratul abia acum patru ani.
Iar dacă în cazul unor alegeri locale sau parlamentare aceste lucruri nu rezonează atât de puternic în rândul electoratului, nu trebuie să uităm că electorii ovidieni sunt cadre universitare, intelectuali cu cariere în spate.
Vorbim, de asemenea, de o instituție care trebuie să iasă pentru totdeauna din zodia incertitudinii, a suspiciunilor și a scandalurilor mediatice pentru a-și putea consolida titulatura de cea mai importantă universitate din sud-estul României, pentru a putea polariza un cerc puternic de intelectuali la Constanța și pentru a deveni un pol credibil de dezbatere a problemelor orașului.
Cum, necum, ziua de 25 martie va trebui să aducă la Universitatea „Ovidius“ Buna Vestire, iar cele aproape 700 de cadre didactice vor trebui să aleagă cea mai bună opțiune dintre cele existente, pentru a aduce în cadrul instituției liniștea și normalitatea invocate în programele electorale.
∗ Cu trei zile înaintea alegerilor, candidatul Cristian Moșnianu s-a retras din cursa pentru funcția de rector al Universității „Ovidius“ din Constanța
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: