Un editorial de Cristian Andrei Leonte

info-sud-est-andrei-leonte
Cristian Andrei Leonte

După 5 iunie, Constanța se va face bine

După 5 iunie, Constanța începe un nou drum. Un alt primar, un alt consiliu local, un alt mod de a face politică și administrație.

Primele două evenimente sunt certe. Cel din urmă reprezintă cea mai previzibilă situație, ținând cont de modul în care s-a desfășurat campania electorală până în acest moment.

Nici nu poate fi altfel după ce, timp de un deceniu și jumătate, municipiul a fost condus de un lider absolut, ce nu a lăsat orașul să trăiască fără voia sa.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Prăbușirea sub propriul trecut a omului ce a încorsetat în paradigme negative unul dintre cele mai frumoase şi dezvoltate orașe ale României trebuia să aducă după sine, implicit, și prăbușirea unui sistem politic nociv pentru Constanța: un partid monolit la putere și multe grupuri de interese ce se complăceau în opoziție.

Cu un astfel de mecanism ce a rezistat 15 ani, actuala campanie electorală se anunța una efervescentă, plină de incertitudini, de orgolii personale, de fracturi în cadrul partidelor și de evenimente incompatibile cu normalitatea.

Însă nu a fost așa.

Privind imaginea în ansamblu și făcând abstracție de discuțiile desuete și de derapajele specifice bucătăriei interne a politicii, Constanța a intrat în normalitate.

Partidul Social Democrat s-a repliat în spatele unui lider tânăr, ambițios și aplecat spre administrație, în timp ce Partidul Național Liberal a găsit omul potrivit pentru a realiza reforma necesară: un intelectual prin excepție, cu calitățile necesare, acumulate într-o carieră militară, pentru a salva un partid debusolat, fragmentat şi perceput drept opoziţia de serviciu a fostului edil.

Poate și noua lege electorală, dar cu siguranță și profilul intelectual şi profesional al principalilor doi favoriți pentru scaunul de primar al Constanței (aflați pentru prima dată în fața unui scrutin electoral din postura de candidați), au creionat o campanie decentă și constructivă, bazată pe argumente și viziuni. Spre exemplu, spaţiul public nu a înregistrat nici un atac la persoană din partea primilor doi candidaţi.

Singurele accente de isterie și încercări timide de discreditare și-au făcut apariția în spațiul virtual, pe Facebook, însă acest lucru nu schimbă cu nimic situația, mai ales că efectele electorale ale acestora intră în marja de eroare a sondajelor.

Construcția campaniei electorale a lui Decebal Făgădău şi Vergil Chiţac, deși diferită în formă, se bazează pe același principiu în fond: normalitatea. În afară de acest lucru, după mai bine de trei runde electorale locale succesive, apar în dezbatere proiecte extrem de raţionale privind viitorul durabil al oraşului ruinat, până acum, de interesul aproape exclusiv pentru Mamaia şi cele două luni de sezon estival. Ba chiar, pentru prima dată după 1990, cei doi aduc în prim planul discuţiei publice situaţia patrimoniului istoric şi cultural din oraş, subiect neangajat până acum de nicio administraţie locală.

Mesajul transmis de candidatul PNL, Vergil Chițac, a fost acela de a încuraja o prezență mare la vot, pe fondul în care, cum bine știm, la Constanța, orice vot peste media obișnuită de prezență la urne merge la dreapta eșichierului politic. Lipsa de notorietate cu care a plecat în această cursă electorală l-a obligat pe Vergil Chițac să-și creeze campania în jurul unei expuneri peste medie în spațiul virtual și în mass-media, prezentând un bagaj generos de proiecte de viitor, bine susținute și solid argumentate.

De cealaltă parte, sub umbrela unui rezultat favorabil în sondajele de opinie, candidatul PSD, Decebal Făgădău, a încercat să puncteze în fața electoratului prin instrumentele pe care le are la îndemână: proiectele derulate din fruntea primăriei. La acestea se adaugă strategiile și viziunea de viitor în diferite segmente deficitare ale municipiului, expuse publicului pe ultima sută de metri.

Una peste alta, așa cum se prezintă până acum principalii doi candidați la alegerile locale din 5 iunie, ambii fiind și lideri politici ai organizațiilor municipale de partid, marele câștig după alegerile locale, indiferent de rezultatul acestora, va fi revitalizarea celor mai importante partide politice locale, fapt ce va marca intrarea într-un proces de reformare impus de noul ritm al Constanței.

O campanie decentă, deloc spectaculoasă și fără incidente precum cea de la Constanța creează premisele unui viitor optimist și scoate Constanța din paradigma Republicii Mazăre.

Cu siguranță, așa cum ne dă de înțeles actuala campanie electorală, viitorul va impune o administrație care se va adapta la setea de modernizare și dezvoltare a Constanței și nicidecum o societate care se va resemna sub ambițiile oculte ale unor conducători absoluți.

La fel de sigur, indiferent care va fi rezultatul alegerilor locale, Constanța se va face bine!

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: