Grupul de Inițiativă “S.O.S. Caii Deltei” cere demisia guvernatorului Deltei Dunării și directorului DSVSA Tulcea pentru “exterminarea” cailor sălbatici din Deltă. În replică, guvernatorul Gabriel Marinov a declarat pentru ISE că acțiunea “nu este făcută în dorința de a rezolva o problemă, ci doar de a crea o emoție colectivă ducând-o într-o direcție falsă”.
“Pretinzând că apără Delta de dezastrul ecologic pe care îl provoacă caii liberi, instituțiile comit o mare ilegalitate. Planul lor este microciparea cailor liberi, de întocmirea a actelor de identitate și de împărțire către orice doritor de cai. Nu doar că se spală pe mâini de responsabilitățile pe care le au în fișa postului, dar deschid larg poarta abatorului”, susțin reprezentanții S.O.S. Caii Deltei într-o postare pe Facebook.
Grupul de Inițiativă mai transmite că lipsa documentelor i-a salvat de la moarte pe caii sălbatici din Delta Dunării până acum, iar înregistrarea lor ar fi “în folosul unor persoane fizice care se vor împroprietării peste noapte cu cai și vor conduce aceste animale la moarte sigură”.
De asemenea, S.O.S Caii Deltei solicită lăsarea cailor sălbatici liberi, consultarea cu specialiști și organizații neguvernamentale specializate, realizarea unei strategii cu privire la caii din Delta Dunării și demisia guvernatorului Gabriel Marinov și a șefului Direcţiei Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.
“Pentru felul în care ați gestionat situația acestor cai semnalată încă din octombrie 2022 vă solicităm demisia pentru participarea la măcelul cailor din Delta Dunării, dumneavoastră domnului guvernator Marinov care aveți în grijă această extraordinară mostră de biodiversitate, dumneavoastră domnule Tuchilă, șef al DSVSA Tulcea care nu ați oprit niciun transport ilegal și ați pus la dispoziția infractorilor înregistrarea pe care v-am transmis-o cu bună credință!”, mai transmite S.O.S. Caii Deltei.
Contactat de Info Sud-Est pentru un punct de vedere, Gabriel Marinov a transmis că acuzațiile aduse de Grupul de Inițiativă nu sunt susținute cu probe: “Cum își susțin dânșii afirmațiile că eu am participat (la exterminarea cailor din Deltă – n.red)?! Și acuzațiile care se aduc nu sunt susținute în niciun fel. Dacă ar exista o cât de mică susținere, în sensul spuselor domnilor, atunci aș fi întru totul de acord cu ei și aș încerca să mă apăr. Această postare nu este făcută în dorința de a rezolva o problemă, ci doar de a crea o emoție colectivă, ducând-o într-o direcție falsă”.
În ceea ce privește ciparea cailor din Delta Dunării, Marinov a transmis că “ciparea animalelor, nu doar din Delta Dunării, ci și din întreaga țară este obligatorie pentru proprietari, indiferent de statutul lor, încă din 2007”.
Contactat de reporterii ISE, Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea, nu a transmis un punct de vedere până în momentul publicării acestui articol.
Context
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea (DSVSA) susține că au fost identificați şase cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină (AIE), boală care generează pierderi importante crescătorilor de cai. DSVSA consideră că toate ecvinele din Delta Dunării trebuie asumate de persoane fizice sau juridice, transmite G4Media, care citează Rador.
Potrivit estimărilor neoficiale ale autorităţilor, în prezent, în Delta Dunării trăiesc peste 2.000 de cai sălbatici.
S.O.S Caii Deltei a precizat pentru G4Media că “autoritățile vor să microcipeze caii şi să-i dea celor care pretind că sunt proprietarii lor, iar cei care sunt nerevendicați, să-i dea primăriilor. Ceea ce vor să facă acum autorităţile nu este decât o afacere, o mânărie în care sunt implicate atât persoane fizice din zonă, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, prin care încearcă să vândă aceşti cai, să obţină un profit”, preciza Rodica Crăciunescu, reprezentanta Grupului de Iniţiativă.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: