UPDATE
Scafandrii EOD ai Forțelor Navale au neutralizat prin distrugere, joi, 13 aprilie, o mină marină care punea în pericol navigația și activitățile de pescuit, în apropierea litoralului românesc. După ce a plecat din portul militar Constanța, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), având la bord scafandrii EOD din Serviciul de Luptă Permanent de Intervenție, a ajuns în raionul maritim în care se afla nava de pescuit „Flamingo 4”, în jurul orei 15.45-16.00. Puitorul 274 a rămas la o distanță de siguranță, iar de la bord a fost coborâtă o ambarcațiune cu scafandrii EOD, care s-au deplasat la fața locului, pentru a analiza obiectul suspect, prins în plasa pescadorului, potrivit comunicatului de presă remis de Garda de Coastă.
În urma cercetării, scafandrii EOD au constatat că obiectul respectiv este o mină marină din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a fost agățată de traulerul navei „Flamingo 4”. Mina marină a fost eliberată din plasa pescadorului și a fost distrusă pe fundul apei, la adâncimea de 10 m, prin detonare de la distanță, după ce „Flamingo 4” s-a îndepărtat la o distanță de siguranță.
Știrea inițială
Garda de Coastă a fost anunţată la data de 13 aprilie de către un pescador aflat în Marea Neagră, că a agăţat în traul un obiect care pare a fi o mină marină. Puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a intervenit pentru a face verificări, transmite instituția prin intermediul unui comunicat de presă.
Nava de pescuit „Flamingo 4”, care desfășura activități specifice la o distanță de aproximativ 8 mile marine travers de Capu Midia, a raportat joi, 13 aprilie 2023, prezența unui obiect asemănător cu o mină marină în trauler. Conform procedurilor specifice, după primirea solicitării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat intervenția cu puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), cu o grupă de scafandri EOD ambarcată la bord, se arată în comunicat.
Nava a ieșit din portul militar Constanța în jurul orei 14.00, echipajul fiind pregătit să intervină pentru neutralizarea obiectului raportat
Aceasta este cea de-a șasea intervenție a Forțelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. De la începutul războiului din Ucaina până în prezent, au fost confirmate și distruse, 68 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre, 1 de Georgia, 4 de Bulgaria, 5 de România, 7 de Turcia și 51 de Ucraina.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: