Un politician din Sankt Petersburg a cerut, vineri, ca procurorii să-l ancheteze pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a folosit cuvântul “război” pentru a descrie conflictul din Ucraina, acuzându-l pe șeful Kremlinului că și-a încălcat propria lege, relatează Reuters.
De luni de zile, Putin a descris invazia sa ca fiind o “operațiune militară specială”. El a semnat în martie legi care prevăd amenzi mari și pedepse cu închisoarea pentru discreditarea sau răspândirea de “informații false în mod deliberat” despre forțele armate, ceea ce îi pune pe cetățenii ruși de urmărire penală dacă folosesc termenul “război” când se referă la invazie.
Dar președintele rus s-a îndepărtat de limbajul său obișnuit joi, când a declarat pentru presă că “scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război”.
Nikita Iuferev, un consilier al opoziției din orașul natal al lui Putin, a declarat că știa că provocarea sa legală nu va duce nicăieri, dar că a depus-o pentru a expune “minciuna” sistemului.
“Este important pentru mine să fac acest lucru pentru a atrage atenția asupra contradicției și nedreptății acestor legi pe care el (Putin) le adoptă și le semnează, dar pe care el însuși nu le respectă”, a declarat Iuferev pentru Reuters.
Legea la care face Iuferev referire a fost aprobată de Parlamentul Rusiei la începutul lunii martie, sub pretextul de a opri fluxul de informații false răspândit, după spusele oficialilor ruși, de către Statele Unite și aliații săi vestici pentru a semăna neîncredere în rândul populației ruse.
Noua lege a fost doar o nouă parte a unei serii de măsuri legislative care au făcut contestarea războiului o sarcină extrem de dificilă și periculoasă în Rusia pe parcursul ultimelor luni.
Conform grupului independent de monitorizare OVD-Info, citat de The Guardian, la începutul lui martie, spre exemplu, peste 4.300 de oameni au fost încarcerați pentru participarea la proteste împotriva războiului.
Au existat și cazuri în care noua lege a fost folosită pentru a reducere la tăcere opoziția, chiar și a celor care nu au participat la “proteste neautorizate”, care sunt ilegale în Rusia.
Prima victimă condamnată în temeiul legislației din martie a fost Alexei Gorinov, un avocat și consilier local din Krasnoselski, un district al Moscovei, care a primit în martie o sentință de șapte ani pentru răspândirea de “informații pe care le știa false”, au spus autoritățile ruse.
Luna aceasta, politicianul de opoziție Ilya Yashin a fost condamnat la opt ani și jumătate pentru o crimă similară:
“Exprimându-și ura față de sistemul politic al Federației Ruse și realizând că este o persoană publică… Yashin a creat o amenințare reală prin formarea unei atitudini negative față de forțele armate ale Federației Ruse” a fost verdictul unei curți din Moscova.
Iuferev a declarat că a atras anterior atenția autorităților asupra folosirii cuvântului “război” de către alte personalități importante, printre care Serghei Kiriyenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale, și principalul deputat Serghei Mironov.
El a declarat că poliția i-a spus că a examinat plângerea împotriva lui Kiriyenko și a constatat că acesta nu a făcut nimic greșit și a refuzat să cerceteze cazul Mironov.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: