Un primar din Tulcea scapă de proces în urma prescripțiilor CCR, dar trebuie să plătească aproape 13.000 de lei, prejudiciu într-un dosar de contrabandă cu țigări ”Plugaru”/ Decizia nu este definitivă

sursa foto: Pexels
sursa foto: Pexels

Primarului PSD din localitatea Smârdan (Tulcea), Vasile Petrică Mărculescu, a scăpat de procesul penal de la Judecătoria Măcin, în care era inculpat pentru că ar fi cumpărat țigări de contrabandă, conform portalului instanțelor.

Decizia vine ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind prescripția, luată de magistrați la finalul lunii octombrie a acestui an. Mulți grei din politică și business au scăpat astfel de judecată, dar au fost obligați să plătească prejudiciile constatate, între care și Dorin Cocoș sau inculpații din dosarul Nana

Magistrații susțin că Vasile Mărculescu a cumpărat de la două persoane aproximativ 23.000 de ţigarete, marca ”Plugaru” (Republica Moldova), contra sumei de aproape 6.000 lei. Prejudiciul se ridică la suma totală de aproximativ 13.000 lei, mai susțin magistrații. Dosarul penal este înregistrat din decembrie 2019, la Judecătoria Măcin, conform portalului instanțelor.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Vasile Mărculescu se află la cel de-al patrulea mandat de primar al comunei tulcene Smârdan. 

Contactat de Info Sud-Est pentru un punct de vedere, Vasile Mărculescu a spus că nu este de acord cu decizia instanței și va face apel. De asemenea, primarul a mai precizat că se consideră nevinovat.

Context 

Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat, la 25 octombrie, o hotărâre referitoare la aplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 privind prescripția, hotărâre care a dus la încetarea mai multor procese penale în care nu mai funcționează prescripția specială, conform G4Media.

Instituția prescripției speciale permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe sau citarea persoanei vizate de ancheta penală în calitate de suspect sau inculpat.

Efectul deciziei CCR a fost că inculpații anchetați sau judecați care nu au o decizie definitivă, dar și inculpații condamnați după iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) au început să solicite instanțelor să le re-analizeze cazurile pentru a verifica dacă a intervenit prescripția ca urmare a noilor reglementări stabilite de ÎCCJ și CCR. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: