Atacurile rusești au avariat un spital în Zaporojie, conform guvernatorului regiunii, Oleksandr Starukh, citat de The Guardian.
“Inamicul a atacat din nou suburbiile din Zaporojie. De data asta rachetele au lovit aproape de spital. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar nu se poate spune la fel și despre clădire. Zeci de ferestre sparte”, a transmis guvernatorul Starukh pe Telegram.
Aceste atacuri vin după ce ultimul val de rachete a forțat închiderea tuturor uzinelor nucleare din Ucraina, una dintre ele chiar în Zaporojie, pentru prima oară în 40 de ani.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru Financial Times că bombardamentele din cursul acestei săptămâni au creat o situație ce nu s-a mai văzut în Europa de aproape 90 de ani: “O țară pe continentul european unde nu este absolut deloc lumină”.
Conform Energoatom, compania rusească care gestionează în prezent centrala din Zaporojie, aceasta a fost reconectată, joi, la sistemul de energie. Tot joi, autoritățile ucrainene au anunțat că centralele din regiunile controlate de Kiev au fost de asemenea reconectate la sistem.
„Acum, sistemul energetic este complet integrat, toate regiunile sunt conectate. Este din nou conectat la sistemul energetic al Uniunii Europene … Toate cele trei centrale nucleare situate pe teritoriul neocupat funcționează … În una sau două zile, acestea vor ajunge la capacitatea lor normală planificată și ne așteptăm să fie posibil să se revină la întreruperi programate de energie electrică în loc de cele de urgență”, a declarat joi seară Volodimir Kudrițki, directorul general al Ukrenergo, furnizorul de energie al Ucrainei.
Președintele Zelenski a solicitat Europei, în cadrul unei conferințe din Lituania la care a participat prin apel video, să rămână unită în fața războiului și să limiteze considerabil prețurile pentru petrolul rusesc, în contextul unor discuții purtate de țările UE în privința plafonării prețurilor, într-un efort de a limita capacitatea economică a Moscovei de a purta războiul.
“Tăierile de prețuri sunt foarte importante. Auzim de (propuneri de plafonare pe baril) 60 sau 70 de dolari. Astfel de vorbe sună mai mult ca o concesiune (făcută Rusiei)” a spus Zelenski în cadrul conferinței.
“Dar sunt foarte recunoscător colegilor noștri baltici și polonezi pentru propunerile lor, chiar rezonabile, de a plafona prețul de 30 de dolari pe baril. E o idee mult mai bună”, a adăugat președintele ucrainean.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: