Un ziar elvețian ironizează partidul extremist AUR și testul poligraf, referitor la orientarea pro-rusă a partidului: ”Ce bine că detectorul de minciuni a risipit acum aceste îndoieli”

george simion george simion
sursa foto: Inquam Photos / George Călin
george simion
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul extremist AUR și testul poligraf la care își supune candidații la alegerile europarlamentare au ajuns subiect de presă în ziarul elvețian de limbă germană Neue Zürcher Zeitung. Publicația notează că AUR este suspectat de mult timp că servește interesele rusești și susține că ”cel puțin dovezi indirecte în acest sens pot fi găsite rapid, deoarece partidul este foarte angajat în subminarea încrederii în instituțiile euro-atlantice”:

  • ”Este bine cunoscut faptul că politicienii nu sunt întotdeauna cinstiți. Acest lucru este valabil mai ales în campaniile electorale, când candidații fac promisiuni grandioase pe care nu și le mai amintesc după ce se duc la urne. Acest lucru este recunoscut și în România. Anul acesta au loc patru alegeri importante în cel de-al șaptelea stat membru al UE ca mărime. După alegerile europarlamentare și locale, care au loc simultan pe 9 iunie, cetățenii vor fi chemați la urne pentru alegerile parlamentare și prezidențiale. Alianța naționalistă pentru Unirea Românilor (AUR) a venit cu ceva special pentru a câștiga încrederea cetățenilor în acest an super-electoral. Formațiunea de protest de dreapta, care, potrivit sondajelor, se poate aștepta la peste 20% din voturi la alegerile europene, le-a cerut candidaților săi și cadrelor locale să se supună unui test cu detectorul de minciuni”, notează NZZ.

Publicația amintește că AUR vrea să testeze loialitatea candidaților față de partid și a dat exemplul lui Simion care a distribuit pe Facebook un videoclip în care a răspuns la ”trei întrebări dificile” în timp ce era la poligraf: dacă a primit vreodată bani pentru o funcție, dacă a lucrat pentru un serviciu secret sau dacă a prejudiciat interesele partidului său în numele unei terțe părți. ”Simion a răspuns “nu” de trei ori, la care interlocutorul a confirmat: “Sunteți sincer!”, spune NZZ.

Publicația citează și presa din România care a notat opinii ale experților care susțin că un interviu atât de scurt la poligraf nu este suficient pentru o interpretare serioasă a rezultatelor.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Ziarul amintește de retorica anti-Occidentală a AUR:

  • ”AUR se prezintă ca protector al valorilor naționale și creștine, care sunt erodate de Occidentul corupt, și prezintă UE ca pe un exploatator autoritar. Reprezentanți proeminenți ai partidului iau în considerare în mod public anexarea zonelor minoritare românești din Ucraina. Președintele partidului, Simion, este persona non grata în Ucraina și Republica Moldova. Mulți cetățeni au fost reticenți în a crede asigurările sale că nu este pro-rus, ci doar pro-român. Ce bine că detectorul de minciuni a risipit acum aceste îndoieli”, încheie ironic publicația.

Context

Partidul extremist AUR a început o testare cu detectorul de minciuni a liderilor organizațiilor județene, a confirmat pentru G4Media prim-vicepreședintele partidului, Marius Lulea. Testarea cu poligraful reprezintă un ”test de integritate” și este necesară pentru a scădea riscul de trădare, susține acesta: ”Toți au acceptat să vină. Sperăm să vină”, a mai spus Lulea. Informația a fost publicată inițial de site-ul campusbuzau.ro.

  • ”Da. Se face test de integritate. Orice instituție serioasă îl face când e vorba de fenomene așa de complexe (…) Un județ trădat înseamnă voturi ale românilor pierdute, voturi furate (…) Informația nu este una secretă, de aceea a și ajuns la dumneavoastră. O considerăm o procedura firească în condițiile unui stat capturat în care cei care au cancerizat statul dispun de sume extraordinar de bani și funcții de dat. Suntem un partid mic dar încercăm să fie cu oameni care înțeleg misiunea. Sigur că la modul general nu se poate aplica, dar cel puțin liderii de organizații să fie oameni care lucrează pentru partid și nu pentru alții”.

Lulea a mai spus că decizia a fost luată de partid ca să se asigure că nu există șefi ale organizațiilor județene care ”au promis funcții pentru bani, să fie infiltrați sau să trădeze în favoarea oponenților electorali”.

  • ”Este o acțiune pe care o considerăm importantă pentru alegerile care urmează”, a mai spus Lulea care a declarat că testările vor începe săptămâna viitoare, dar rezultatele nu vor fi făcute publice pentru că ”nu este relevant și în interesul organizației”.

Lulea mai susține că nu există lideri de județ care să se fi opus procedurii și toți au transmis că se vor prezenta la poligraf: ”Toți au acceptat să vină. Sperăm să vină”.

Lulea a mai spus că ”fraudele electorale sunt foarte mari, mult peste ceea ce cred românii” și că ”din cauza numărului mare de structuri administrative și secții de vot numărul de oameni implicați în procesul electoral este colosal de mare”. Cu toate astea, AUR nu va testa și oamenii partidului din secții:

  • ”Se modifică procesele verbale și se completează altceva decât se numără. Partidele clasice au rețele de oameni pentru urnele de vot și caută să introducă și la alte partide astfel de persoane cu scopul de a închide ochii atunci când se face frauda. Deși asemenea plângeri sunt la fiecare ciclu electoral cu miile procurorii închid cazurile peste câțiva ani fără a face nimic. Prin fraudarea alegerilor PSD și PNL își mențin majoritățile pe care de vreo 10 ani nu le-ar mai avea”, a declarat Marius Lulea care nu a adus argumente pentru afirmațiile făcute.

AUR s-a confruntat cu o serie de plecări din partid în ultimul an și de rupturi în ”polul suveranist” pe care formațiunea condusă de George Simion l-a fondat împreună cu alte partide.

În februarie 2024 Ovidiu Szime, fostul președinte AUR Timișoara, și-a dat demisia din partid chiar în seara protestului anti-comasare alegeri, organizat de partidul extremist în mai multe județe din țară și în Capitală, în fața sediilor PSD. Simion a declarat după demisie că Szime e ”ginerele unui cunoscut pesedist” și că ”nu a trecut testul” când a fost pus să aprindă lumânări la PSD.

Demisia lui Szime a venit după un val de plecări din AUR în ultima perioadă: Dumitru Coarnă și membri din AUR Călărași au demisionat din partidul extremist în urmă cu câteva zile acuzând, de asemenea, nerespectarea statutului partidului și faptul că liderii AUR refuză să înființeze filiale județene.

În aproximativ aceeași perioadă, fostul ministru PNL Virgil Popescu anunța că 15 organizații AUR Mehedinți au trecut la liberali. Jurnalistul Dan Tăpălagă a explicat semnalele care indică o posibilă dezumflare AUR cu câteva luni înainte de alegeri, pe fondul plecărilor din partid.

Partidele extremiste AUR și SOS au fost protagonistele a șase rupturi de răsunet care au avut loc în luna februarie. Evacuările cu scandal din cele două formațiuni politice, conduse de lideri care s-au despărțit la rândul lor furtunos în 2021, au avut loc cu doar trei luni înaintea primelor două scrutine din 9 iunie, alegerile europarlamentare și locale.

În luptele intestine din AUR și SOS cei care pleacă și cei care sunt părăsiți se acuză reciproc de același lucru: Sunt oamenii ”serviciilor” și ai ”securiștilor”. G4Media a făcut o radiografie a rupturilor din AUR și SOS. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.