Universitatea „Ovidius“ a inaugurat trei spații de studiu reabilitate de către Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA)

Universitatea „Ovidius“ din Constanța, în parteneriat cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) au inaugurat joi, 16 noiembrie, trei spații de studiu în cadrul instituției de învățământ superior.

Cele trei săli reabilitate și dotate integral de către TIKA sunt Biblioteca „Cahit Arf“, Laboratorul de cercetări matematice româno-turc „Grigore Moisil“ și Catedra de Istorie Turcă și Tătară.

La evenimentele de inaugurare care au avut loc la cele două sedii ale universității, cel de pe Bulevardul Mamaia și cel din Campusul Universitar, au fost prezenți rectorul Universității „Ovidius“ din Constanța, prof.univ.dr. Sorin Rugină, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, directorul Biroului de Coordonare a Programului TIKA din București, Hacı Ahmet Daștan, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice a UOC, conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu, directorul Laboratorului de cercetări matematice Româno-Turc „Grigore Moisil” din cadrul Facultății de Matematică a UOC, lect.univ.dr. Denis Ibadula, cadre didactice și studenți ai Universității.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Atât reprezentanții Universității „Ovidius“, cât și cei ai TIKA au transmis, prin discursurile lor, un mesaj de prietenie româno-turcă, concretizată prin acțiuni și proiecte comune, într-un spațiu recunoscut pentru conviețuirea interetnică extrordinară, așa cum este teritoriul Dobrogei.

Sala Catedrei de Istorie Turcă și Tătară a fost renovată și utilată cu mobilier de studiu pentru 24 de persoane, 9 calculatoare, un videoproiector, o tablă inteligentă și o imprimantă multifuncțională.

„Am primit și acceptat cu gratitudine oferta generoasă a Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) de a moderniza și dota una din sălile Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța. Acest proiect a venit pe fondul intensei colaborări academice, în special din această toamnă, dar nu numai, prin organizarea unor congrese cu participarea importantă a cercetătorilor din Republica Turcia, care demonstrează excelentele relații din plan academic și cultural între Facultatea de Istorie și Științe Politice a UOC și instituții similare din Republica Turcia. De-a lungul timpului, această cooperare a fost susținută de către Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și de către TIKA. Facultatea de Istorie și Științe Politice este implicată și în organizarea unor serii de prelegeri referitoare la istoria tătarilor și turcilor, în primul rând din Dobrogea, proiecte susținute de către organizațiile celor două comunități și apreciate la justa lor valoare de către iubitorii de istorie din comunitatea locală. Aceste demersuri educaționale au avut un rol important și au impulsionat realizarea proiectului inaugurat astăzi. Ne exprimăm convingerea în continuarea excelentei colaborări în plan academic și cultural cu partenerii turci“, a declarat pentru Info Sud-Est Emanuel Plopeanu, decanul Facultăți de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța.

În ceea ce privește cele două săli inaugurate în cadrul Facultății de Matematică, Biblioteca „Cahit Arf“ (denumită după unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului XX, personalitate al cărei chip apare pe bancnota de 10 lire turcești) a fost renovată, iar fondul de carte a fost mărit substanțial cu volume apărute la Editura Springer (cea mai prestigioasă editură de științe exacte din SUA) în perioada 2014-2016, astfel secția de la „Ovidius“ devenind cea mai updatată bibliotecă de matematică din România. Pe lângă fondul de carte impresionant, biblioteca mai beneficiază și de mobilier nou, șase calculatoare, o tablă inteligentă, un videoproiector și o imprimantă multifuncțională.

Al doilea proiect din cadrul Facultății de Matematică inaugurat cu sprijinul TIKA a presupus înființarea Laboratorului de cercetări matematice Româno-Turc „Grigore Moisil” și dotarea sa cu mobilier de studiu, patru calculatoare, o imprimantă multifuncțională și un videoproiector.

„Este o coincidență foarte fericită că aceste trei investiții ale TIKA la Universitatea „Ovidius“ sunt inaugurate exact în săptămâna în care serbăm Ziua Dobrogei, demonstrând astfel, încă o dată, relațiile strânse de prietenie româno-turce și conviețuirea interetnică exemplară. Pe de altă parte, sfârșitul acestor proiecte reprezintă un nou început. Deja am făcut planuri de viitor și avem în perspectivă realizarea celei de-a treia conferințe de matematică româno-turce, din anul 2019, unde Facultatea de Matematică din cadrul Universității „Ovidius“ este inițiator, și încă alte câteva proiecte pe care le vom demara în cadrul laboratorului prospăt inaugurat, care deja a început să funcționeze. Vreau să mulțumesc Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, pentru sprijinul permanent și prietenia pe care le-a acordat Universității „Ovidius“ și pentru faptul că a adăugat un nou capitol relațiilor de colaborare româno-turce, impulsionând și relațiile academice pe domeniul științelor exacte“, a declarat pentru Info Sud-Est lect.univ.dr. Denis Ibadula, directorul Laboratorului de cercetări matematice Româno-Turc „Grigore Moisil”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: