Vaslui: Cum au devenit Curțile Domnești atracția turistică a orașului, după un amplu proiect de restaurare pe fonduri europene

Ansamblul Curților Domnești din municipiul Vaslui s-a transformat, într-un timp foarte scurt, în simbolul turistic al orașului. La numai doi ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare ale sitului arheologic, fosta reședință domnească este una din atracțiile capitalei de județ, fiind vizitată zilnic de zeci de persoane. Succesul proiectului la nivelul comunității locale se datorează îmbinării fericite a laturii istorice a locației și cea de petrecere a timpului liber. Pe lângă vizitarea Curții Domnești, construită în perioada 1435 – 1436, în timpul domniei lui Ștefan al II-lea (fiul lui Alexandru cel Bun), turiștii pot admira peisajul splendid din zonă. Lucrările de restaurare au fost făcute de Parohia Bisericii «Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul» care a accesat fonduri europene.

Laurențiu Chiriac, muzeograf în cadrul Muzeului Județean Vaslui, a spus că programul de restaurare al zonei arheologice Curțile Domnești s-a făcut în baza cercetărilor arheologice sistematice, realizate de către specialiști. Proiectul a căutat să valorifice turistic și muzeistic patrimoniul arheologic din zonă.

«Am participat personal la toate aceste cercetări, pe care le-am realizat împreună cu specialiștii Institutului de Arheologie din Iași. Prin acest proiect s-a urmărit punerea în valoare a tuturor descoperirilor și vestigiilor arheologice din acest sit arheologic medieval. Zona a fost transformată într-un parc arheologic, în scopul îmbinării utilului cu plăcutul (bănci, zona gazonată, arbuști etc.)», a spus Laurențiu Chiriac.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro

Autor: Dănuț Ciobanu

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: