VEZI CE CLUB ESTE ÎN PERICOL DE A FI ÎNCHIS!

 

Cei care au tresărit la citirea titlului, e bine să-și revină. Nu e un club din genul celor care rimează cu ,,…mbu” sau ,,…teli” și nici despre un club de fotbal ajuns în insolvență. A avut însă legătură cu muzica și cu sportul dar, știre simplă, este vorba de Clubul Elevilor din Babadag, fosta Casă a Pionierilor și Șoimilor. Neinteresant, nu?
Cu o istorie întinsă pe aproape 50 de ani, clubul a avut momentele lui de glorie, atât prin numărul cercurilor, a numărului de profesori-instructori, a mulțimii de copii care-i frecventau sălile dar, mai ales prin sutele de premii, diplome și trofee obținute la concursuri județene și naționale. După 1989 lucrurile s-au dus la vale în ciuda eforturilor câtorva oameni, animați mai mult de dragostea față de copii decât de salariile  jalnice. Numărul cercurilor s-a restrâns de la an la an, fie prin retragerea instructorilor, fie din lipsa fondurilor, fie din slabul interes manifestat de tineri. În 2008 clubul primește lovitura de grație: își pierde personalitatea juridică și devine un fel de anexă neinteresantă a Palatului Copiilor din Tulcea, mai ales pentru cei de la centru care stau în ,,sufragerie”. Cercurile clubului…, rămân doar două, cel de desen-pictură și cel de chimie aplicată. Ca număr de personal, trecut în scripte, 3 din care una cu jumătate de normă și încă una care și-ar fi manifestat intenția de a se retrage din activitate. Bineînțeles, ca și în trecut, după plecarea instructorilor posturile au fost desființate de cei de sus așa că și astăzi se va aplica aceeași strategie, rămânând doar cerința ca ultimul să stingă lumina. Atât cea de pe toată istoria clubului cât și cea de pe un mijloc de educare, instruire și formare a generației tinere… Finalul este implacabil. Chiar dacă s-ar găsi, acum, oameni care să îndeplinească criteriile pentru angajare (studii superioare de specialitate), nu ar exista posturile pe care să le ocupe. Din discuțiile avute cu oamenii care cunosc situația clubului am înțeles că și copiii ar fi vinovați pentru că nu frecventează cercurile puse la dispoziție, dar pe câți i-ar interesa chimia? Poate că o reorientare, către chestii atractive pentru tineri este necesară. De ce să nu existe cercuri de hair-styling, modeling, jurnalism, dansuri moderne? De fapt, de ce nu există cunoaștem, nu știm de ce atâta ignoranță și neimplicare din partea celor care sunt puși și plătiți tocmai să se implice și să găsească soluții!
Primăria și consiliul local nu au nici o autoritate asupra acestei pro-bleme. Clubul, așa cum spuneam, se află sub autoritatea palatului copiilor din Tulcea, care palat este în subordinea Inspectoratului Școlar Județean iar de aici, sub tutela Mi-nisterului Învățământului. Am vorbit cu primarul orașului Babadag, Georgian Caraman. Cunoaște situația, însă în afară de câteva hârtii trimise la forurile superioare nu are cum să intervină. E drept, gândește soluții alternative, legale, însă ar dori o implicare mai puternică și din partea societății civile locale. O acțiune comună are mai mari sorți de izbândă. Pentru că, până la urmă, „pentru Lumină ai nevoie de iubire, curaj, inteligentă, dreptate, dedicare. Pentru Întuneric este suficientă ignoranța“.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Publicitate electorală
publicitate electorală