Duminică, 27 ianuarie 2019, la Templul Israelit din municipiu a avut loc o adunare solemnă cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, eveniment la care au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea, Prea Sfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii și primarul municipiului, Constantin Hogea.
“Comemorarea Holocaustului este o datorie a întregii societăţi şi a comunităţii noastre în mod special. Ziua de astăzi nu îndeamnă doar la aducere aminte, ci la învăţămintele pe care istoria ni le oferă mereu. Printr-o imensă nedreptate a sorții, sumedenie de femei, copii, tineri, bătrâni sau bărbaţi au sfârşit în trenurile morții. Pierderea lor va dăinui în memoria şi conştiinţa noastră pentru totdeauna. Suntem cu sufletul alături de ei, suntem cu inima și cu gândul la cei ce au murit în această mare oroare a istoriei. Astăzi, evocăm greșelile trecutului și ne dorim ca România să rămână o țară stabilă și înfloritoare iar comunitatea tulceană un exemplu de conviețuire pașnică și toleranță religioasă. Să le fie veșnică pomenirea celor trecuți în neființă în condiții tragice iar noi și generațiile care vor veni să ne bucurăm de pace și armonie!”, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Petre Badea.
În cadrul acțiunii, președintele Comunității Evreilor din Tulcea, Solomon Faimblat a prezentat semnificația evenimentului, biografia a trei salvatori ai evreilor (Oscar Schindler, Irena Sendler și Nicholas Winton), fotografii ale acestora, în final fiind aprinse șase lumânări în memoria celor șase milioane de evrei exterminați în perioada 1939-1945.
“Peste 1,4 milioane de oameni au fost uciși în lagărul de la Auschwitz. În Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări și au loc marșuri ale durerii în memoria victimelor. Pentru ca această tragedie a Holocaustului să nu se mai întâmple, există un îndemn al unei rugăciuni evreiești: Să nu uităm! Astfel, Congresul Mondial Evreiesc a inițiat acțiunea internațională We remember!, în cadrul căreia orice persoană din lume poate trimite fotografii, care sunt proiectate la Auschwitz în perioada 23-27 ianuarie 2019. Comunitatea noastră a făcut astfel de fotografii, care au fost trimise la Congresul Mondial Evreiesc și care sunt proiectate în perioada respectivă”, a declarat președintele Solomon Faimblat.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: