VIDEO Ce cred trei studenți despre AI și cum folosesc inteligența artificială/ Ce nu va putea fi înlocuit de AI

sursa foto: Unsplash/ Steve Johnson
sursa foto: Unsplash/ Steve Johnson

Inteligența Artificială (AI), topicul în trend la nivel global, este introdusă tot mai frecvent de oameni în activitățile cotidiene, pe măsură ce tehnologia avansează. Mai mulți studenți au vorbit pentru ENTR despre felul în care se raportează ei la inteligența artificială. Chiar dacă utilizează AI pentru a-și completa cunoștințele, ea nu poate înlocui domeniile în care este nevoie neapărat de interacțiune umană, a fost concluzia la care au ajuns toți cei care au dezbătut acest subiect.

Articol publicat inițial pe G4Media.ro, în cadrul proiectului ENTR.

Ștefan Diac, student anul III, Științe Politice, Universitatea „Ovidius”: „Inteligența artificială poate înlocui omul în foarte multe domenii, însă personal cred că limita acestuia este acolo unde este absolut nevoie de conexiune realizată de interacțiunea umană: în psihologie, psihiatrie, medicină, educație și diplomație”

Publicitate electorală
publicitate electorală

Iulian Bazîru, student în anul I, studiază Drept European în Olanda: „Am descoperit inteligența artificială în decembrie 2022 și am folosit-o aproape în fiecare zi de atunci. Apreciez foarte mult la AI că face extraordinar de multă muncă, într-un timp mult mai scurt decât aș putea eu să o fac.”

Ilinca Grosoaie, studentă anul III, Comunicare și media emergentă (SNSPA): „Ca orice tehnologie sau invenție nouă, depinde de omul care o folosește. Nu cred că AI-ul va putea înlocui în totalitate omul.”

Avantajul tinerilor este că ei cresc și se dezvoltă odată cu inteligența artificială, fapt ce poate fi benefic sau îngrijorător pentru aceștia. Dacă au existat cazuri unde folosirea inteligenței artificiale a generat probleme, spre exemplu cazul din Universitatea Politehnica din Timișoara care a impus „limitări etice” în privința folosirii AI-ului, există și exemple care arată factual faptul că inteligența artificială poate reprezenta un element important în viața tinerilor sau a copiilor. Spre exemplu, prima carte pentru copii, din România, ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale, “Un monstru în vacanță”, este un adevărat exemplu care arată cât de utilă poate să fie inteligența artificială în viața oamenilor dacă este folosită corect.

Un subiect care a fost tratat foarte amplu în ultima perioadă a fost înlocuirea oamenilor cu roboți care să funcționeze pe baza AI-ului. Un raport din martie 2023 al Goldman Sachs a estimat că inteligența artificială capabilă să genereze conținut ar putea face un sfert din toată munca efectuată în prezent de oameni, arată BBC.  La nivelul Uniunii Europene și al SUA, mai notează raportul, 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute din cauza automatizării. Iar acest lucru ar putea fi teribil, spune Martin Ford, autorul cărții Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: