Un picior rupt și aproape două luni de recuperare: cu asta s-a ales Daniela Profir, o femeie din Constanța, când a încercat să voteze, în 9 iunie. La școala unde urma să meargă, organizatorii alegerilor nu au luat în seamă o scară improvizată de lemn care ”acoperea” niște țevi din fața instituției de învățământ. Acum, familia vrea să dea în judecată Primăria Constanța.
“Mamă, vreau să fac dreptate pentru tine”
Daniela a mers pe jos până la Școala nr. 23, unde se afla secția de votare la care au fost repartizați votanții din cartierul constănțean Compozitori la alegerile locale din 9 iunie. Intrarea principală a școlii este “păzită” de niște țevi peste care a fost improvizat un pod din lemn, înalt de jumătate de metru, pe care femeia și-a pierdut echilibrul și a căzut. Nu a mai apucat să voteze. S-a ales în schimb cu o placă metalică și două șuruburi, pentru fractura de la picior.
Cozmina, fiica de 20 de ani a Danielei, povestește că a recunoscut podul de lemn care a trimis-o pe mama ei la camera de urgențe într-o postare pe Instagram, primită de la o prietenă în timp ce ieșea de la un examen, la câteva zile după accident.
Reporterii Info Sud-Est semnalaseră problema lipsei rampelor de acces la mai multe secții de votare din oraș în ziua alegerilor.
- Citește și “Fără rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități în mai multe secții de vot din Constanța”.
“Soluții ar fi existat”
Cozmina povestește că la baza problemei nu stă doar înălțimea podului de lemn, ci și modul în care a fost construit: ușor denivelat și fără măsuri de siguranță.
- “Era strâmbă, nu era o scară dreaptă pe care să poți să mergi…Nu era nici un mâner ca să te poți sprijini, în caz că te dezechilibrezi”.
Indignarea familiei este cu atât mai mare deoarece, în cuvintele Cozminei, “soluții ar fi existat la Școala 23”. Spre exemplu, clădirea are o intrare laterală, mai spațioasă și lipsită de obstacole, dotată chiar și cu o rampă de acces, dar pe care votanții nu au putut să o folosească.
- “Dacă știau că nu au condiții la Școala 23, puteau să repartizeze cartierul Compozitorilor, sau locuitorii care sunt repartizați acolo, la Școala 39, care era peste drum”.
Întâmplarea a făcut ca Daniela să meargă la vot în același timp cu o vecină de bloc, care a recunoscut-o. Ambulanța a venit rapid, dar problemele reale au început la spital.
Daniela a intrat abia după două zile în operație, care din fericire a decurs fără complicații, însă va avea nevoie de aproape două luni de recuperare, o chestiune complicată în plin sezon estival pentru că lucrează la un salon de înfrumusețare din oraș, unde câștigă cei mai mulți bani pe timp de vară.
Vecina care i-a sărit în ajutor Danielei a spus că alte patru persoane au căzut pe ”podul” improvizat la secția de vot în cursul zilei, informație pe care reporterii ISE nu au putut să o verifice din alte surse.
Ce spun autoritățile
Reprezentanții Primăriei Constanța au transmis, la solicitarea ISE, că toate secțiile de votare au fost verificate și autorizate de Autoritatea Electorală Permanentă.
Totodată, aceștia susțin că majoritatea secțiilor de votare ”se aflau la parter, pentru celelalte fiind pregătită asistența cu liftul mobil”.
Cât despre accesul în secțiile de votare, majoritatea în unități de învățământ, primăria afirmă că ”dacă existau probleme, acestea ar fi fost semnalate de directori”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: