Cum s-ar schimba lucrurile pentru artiștii de peste Prut dacă Moldova ar adera la UE/ Satoshi: ”Tot ce ține de gestiunea colectivă, a drepturilor de autor, a drepturilor conexe, patrimoniale, în Republica Moldova este nefuncțională”

sursa foto: arhivă personală

Artistul moldovean Satoshi (Vlad Sabajuc, 25 de ani), care a colaborat printre altele și cu Carla’s Dreams, a vorbit, într-un interviu pentru ENTR, despre legătura puternică dintre Republica Moldova și România, cum sunt văzuți la noi artiștii de peste Prut și care este secretul succesului acestora, dar și despre aderarea la Uniunea Europeană și cum va impacta acest lucru societatea din Moldova, mai ales segmentul tinerilor. „Eu sunt un susținător al parcursului european al Republicii Moldova”, spune Satoshi, care continuă șirul artiștilor moldoveni care s-au bucurat de succes peste hotare, după Zdob și Zdub, Cătălin Josan, Ozone, Irina Rimes și alții.

  • Satoshi (Vlad Sabajuc, 25 de ani, originar din Cahul) a studiat Actorie la Academia de Arte din Chișinău, este pasionat de tot ce ține de cultura japoneză și apare ca o voce fresh  în peisajul muzicii urbane, cunoscut pentru stilul său inovator, cu rădăcini din muzica tech trap și chopper rap. Satoshi a început să lucreze la primul său album în 2020, iar în 2022 a lansat primul său album de studio intitulat “RUSH”.  Acesta a colaborat și cu Carla’s Dreams pentru ,,Noaptea pe la 3”. Satoshi a mai scos single-uri precum ,”Dansăm”, “Unde Verile” și “Ochii”. Se pregătește să lanseze cel de-al doilea album de studio, intitulat +373.

Moldova trece printr-un proces de apropiere de Uniunea Europeană, de aderare. Eu sunt un susținător al vectorului european, a parcursului european al Republicii Moldova și recunosc necesitatea acestuia și toate avantajele din punct de vedere politic, social, economic, cultural pe care le poate obține statul nostru. Nu sunt nici în extrema în care aș valida formulările de spațiu cultural comun în sensul Uniunii Europene. După mine, oamenii din Irlanda, Spania, Polonia nu sunt neapărat părțile unui aceluiași spațiu cultural comun, chiar dacă distanțele geografice nu sunt atât de mari. State precum Georgia, un stat candidat pentru a deveni membru UE, după părerea mea, din punct de vedere cultural, lingvistic și istoric este mult prea departe de Franța ca să putem vorbi de un spațiu unic european cultural comun. Eu tind să fiu mai pragmatic și să înțeleg rațional și istoric că Uniunea Europeană este o alianță, în primul rând, economic, între niște state care au înțeles la un moment dat că este mult mai simplu să cooperezi, ca bunurile, oamenii, serviciile, să circule mult mai repede. Noi cred că suntem un spațiu civilizațional și umanitar și cumva inteligent comun, care are ideea de crește într-un spirit democratic, liberal, în care toată lumea să se dezvolte reciproc”, susține Satoshi.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Pentru Satoshi, atât România, cât și Republica Moldova, fac parte dintr-un spațiu cultural, lingvistic și etnic comun. Acesta a vorbit și despre influența rusească asupra Moldovei.

  • „Am cetățenie română, de mulți ani. Pentru cetățeni Republicii Moldova acest proces se numește redobândirea cetățeniei române, respectiv, cred că este destul de la sine înțeles. România și Republica Moldova sunt un spațiu cultural și lingvistic și etnic comun, care au o etnogeneză comună, care au împărțit câteva secole de procese aproximativ similare de dezvoltare, despărțite doar de influențele marilor puteri care erau în regiune, în forță. Din păcate, în ultimii 200 de ani, teritoriul Republicii Moldova și alte teritorii aferente au fost sub influența diferitelor forme statale ale poporului rus. Ceea ce a determinat o comportare destul de vizibilă în Republica Moldova și viceversa după Revoluția din 1989, unde România a abolit regimul comunist, elementul vestic, american, se simte foarte mult, cel puțin, în cultura bucureșteană, dacă nu, omniprezent, în cultura românească, mai ales în rândul tinerilor. Eu tind să cred că ceea ce este la originea noastră o să rămână un mare factor de coeziune”, adaugă basarabeanul.

Cântărețul a făcut o comparație între sistemul din România și cel din Republica Moldova, în ceea ce privește activitatea din această industrie.

  • „Eu sunt un susținător al parcursului european al Republicii Moldova. Cu siguranță, acordarea legislației din Republica Moldova la legislația europeană înseamnă acordarea la un sistem judiciar, concret, rigid, în sensul funcțional al lucrurilor. Să dau un caz concret. Tot ce ține de gestiunea colectivă, a drepturilor de autor, a drepturilor conexe, patrimoniale, de tot soiul, în Republica Moldova, este nefuncțională, iar majoritatea artiștilor nu pot să își asigure existența în baza colectării și activității organizațiilor de gestiune colectivă, pe când România, stat membru UE, este un exemplu clar pentru artiștii din Republica Moldova, prin care interpreții pot să își asigure traiul din radio, tv și toate cele conexe”, arată Satoshi.

Tinerii din Republica Moldova sunt mult mai informați și ar putea să tragă singuri niște concluzii despre Uniunea Europeană, afirmă Satoshi.

  • „Eu tind să cred că tinerii din Republica Moldova din ziua de zi sunt cu discernământul dezvoltat pentru că au un liber acces la informații, au posibilitatea de a călători, datorită liberalizării regimului de viză dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Pot să își facă niște concluzii mult mai obiective și relevante vizavi de ceea ce înseamnă lumea civilizată din UE și dispoziția generală cum a fost demonstrat și de Adunarea Națională pentru Europa, care a avut loc în 2023, în primăvară. A demonstrat că dispozițiile sunt pro europene în majoritate. Noi rămânem un spațiu în care există conflict de această natură, din cauza specificului spațiului geopolitic și istoric. Tinerii, cum sunt mai informați, cred că o să facă alegerea în favoarea lor”, spune basarabeanul.

Satoshi a cântat, până în prezent, în mai multe țări. Artistul ar dori să urce pe scenă și în SUA.

  • „Am cântat până acum în orașe mai mari în care există diaspora mai mare moldovenească sau românească. Am cântat de două ori în Londra și urmează iarăși Londra și Northampton. Am cântat în Bruxelles și Milano, în cadrul unui turneu Carlas Dreams, în deschidere. În toamnă plănuim să cântăm în Germania, în mai multe orașe din Italia, Franța, Olanda și Irlanda, locuri în care sunt multe comunități moldovenești și români. De altfel, aș vrea să cânt peste tot în această lume, în SUA. Și acolo sunt comunități din diaspora”, declară cântărețul.

Tânărul basarabean crede că are potențial și că nu este încă un artist de succes la noi în țară. Acesta a caracterizat și artiștii moldoveni deja cunoscuți în România.

  • „Încă nu sunt un artist de succes în România. Tind să cred că sunt un artist cu potențial sau interesant pentru publicul român, care acum este în punctul în care trebuie să construiască, să se afirme. Specificul pe care îl au interpreții moldoveni în România este capacitatea de a simți lumea și într-un alt mod și anume, în modul literaturii ruse. Aici deja se întâmplă nu din cauza, ci datorită influenței culturii ruse, nouă ni se deschide încă un fel de a înțelege lucrurile, de a le reda, gândi. Asta nu ne face nici mai buni, nici mai răi, dar ne face diferiți și cu un plus adaos, cu încă un stoc de oportunități în toată piața asta. Ca orice emigranți, noi tindem să ne afirmăm, să ne zbatem mai mult, să ne găsim locul acolo unde am plecat. Acesta este tot un stimul pentru activitatea prolifică a artiștilor din Republica Moldova”, arată Satoshi.
sursă foto: arhivă personală

Acesta a adăugat că vrea să fie sincer și să observe lumea din jurul lui. El vrea să ofere publicului un suport emoțional în această perioadă stresantă.

  • „Eu încerc să fiu sincer și să nu mă fac că nu observ lumea din jurul meu. Încerc să le ofer oamenilor care mă ascultă un suport emoțional într-o perioadă foarte stresantă în care ne aflăm, în general ca civilizație, din cauza hiperdezvoltării tehnologice și din cauza contextului geopolitic”, mai spune Satoshi.

Cântărețul a dezvăluit și la ce lucrează în perioada următoare. În luna aprilie va scoate un album, compus din piese ce reflectă identitatea personală în contextul identității naționale a Republicii Moldova.

  • „Pe 12 aprilie o să lansez cel de-al doilea album de studio, intitulat +373. Acesta este indexul telefonic al Republicii Moldova. Este felul meu de a spune Republica Moldova fără a spune Republica Moldova. Este un album care cuprinde 16 piese. Niciuna nu este romantică. Toate sunt pe teme sociale, personale și reflectă identitatea personală în contextul identității noastre naționale. Pe 27 martie este lansarea feat-ului cu Olga Verbitschi. Acolo e deja o piesă romantică. În zece ani cred că o să continui cu lucrurile care mă inspiră și care m-au împlinit ca om, iar pe plan personal, eu am 25, voi avea 35, eu sper să am o familie întemeiată la vârsta de 35 de ani”, a mai adăugat Satoshi.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.