Peste 11.000 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar peste 60.000 au fost rănite, în urma cutremurului de luni, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, și a cutremurelor mai mici care au urmat. Organizația Mondială a Sănătății estimează că bilanțul final a al morților l-ar putea depăși pe cel din 2017, când un cutremur de magnitudine similară a dus la moarte a peste 17.000 de oameni.
UPDATE Ora 14:49: Bilanțul morților a depășit pragul de 11.000, potrivit ultimelor cifre oficiale, scrie NBC News.
știrea inițială
Peste 8.700 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma celor două cutremure uriașe de luni, transmite Al Jazeera, în contextul eforturilor continue de salvare.
Echipele de salvare s-au confruntat cu o altă noapte geroasă în efortul de a scoate cât mai mulți oameni de sub dărâmături, dar efortul nu a fost suficient de rapid în zonele cele mai grav afectate, potrivit BBC, motiv pentru care rudele victimelor s-au alăturat eforturilor frenetice de salvare cu ce aveau la îndemână.
Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență în 10 provincii afectate, dar locuitorii din mai multe orașe turcești afectate și-au exprimat furia și disperarea față de ceea ce au spus că a fost un răspuns lent și inadecvat din partea autorităților la cel mai mortal cutremur care a lovit Turcia din 1999 încoace, transmite Reuters
“Nu este nici măcar o singură persoană aici. Suntem sub zăpadă, fără casă, fără nimic”, a declarat Murat Alinak, citat de Reuters, a cărui casă din Malatya s-a prăbușit și ale cărui rude sunt date dispărute. “Ce să fac, unde să mă duc?, a adăugat el.
Amintim că dezastrul natural care s-a abătut asupra celor două țări a generat un răspuns internațional în cadrul căruia mai multe state, printre care SUA, Israel și mai multe țări europene au mobilizat echipe de salvare pentru a ajuta eforturile autorităților turce.
În acest context, și în urma comunicării cu autoritățile din Turcia, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât, miercuri, trimiterea unei noi echipe românești de căutare-salvare urbană în Turcia, conform unui comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Echipa de salvare este formată din personal specializat în acest sens, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD și personal specializat cu echipe canine din cadrul Clubului Câinilor Utilitari.
Decizia României face parte dintr-un efort mondial la care contribuie mai multe state și organizații, atât guvernamentale cât și ONG-uri. Medici fără Frontiere a declarat că declarat că 500 de membri ai personalului organizației lucrează în Siria, în vreme ce NATO declară că este în procesul de a trimite peste 1.400 de muncitori pentru situații de urgență, scrie CNN.
Acestor eforturi se mai adaugă, printre altele, ajutorul oferit individual de state precum România. O echipă de salvare a Statelor Unite ar trebui să ajungă miercuri în orașul Adana, iar statul mexican și-a trimis faimoasa echipă canină de salvare, care a devenit un simbol al rezistenței în fața dezastrelor în 2017, când un cutremur devastator a ucis sute de oameni în Mexico City.
În ciuda tuturor eforturilor neîncetate de salvare, în cadrul cărora peste 8.000 de oameni au fost scoși de sub dărâmături, potrivit CNBC, numărul de victime raportate este în continuă creștere, iar reporterii Al Jazeera de la fața locului transmit că, în cursa contra cronometru, misiunile de salvare sunt însoțite de misiuni de recuperare ale morților.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: