VIDEO Primarul Constanței recunoaște că spitalul i-a cerut bani pentru detecția incendiului: ”Era normal să nu finanțăm cererea atât timp cât noi lucrasem la un proiect european/ Vaccinați-vă ca să nu ajungeți în astfel de situații”

sursa foto: Captură video
sursa foto: Captură video

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a transmis, vineri seară, o înregistrare video de 11 minute în care face mai multe declarații despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase și despre situația administrativă a acestuia, dar și despre viitorul proiect european din cauza căruia administrația locală a amânat o serie de investiții necesare instituției medicale.

Primarul susține că a fost la fața locului din primul moment și a mulțumit instituțiilor care au intervenit rapid, nominalizând Ambulanța, ISU ș.a.

Chițac a spus că din ”primele momente ale spitalului” și-a dedicat atenția domeniului sanitar și dă detalii despre proiectele de investiții viitoare ales spitalului începând cu minutul 05:00:

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • ”(…) Vor fi toate instalațiile schimbate, tot ce înseamnă infrastructura lui, de asemenea dotarea lui. Clădirea este construită în 1935”.

Începând de la minutul 07:05 primarul susține că sistemul de detecție ”nu are nicio valoare fără alarmare și stingerea incendiului”. De asemenea, Vergil Chițac recunoaște că spitalul i-a cerut bani pentru sistemul de detecție a incendiului, dar fondurile nu au ajuns la instituția medicală pentru că era deja inițiată ”procedura pentru proiectul de reabilitare energetică a spitalului” pe fonduri europene:

  • ”Pentru că au apărut informații că cei de la Spitalul Municipal Constanța ne-ar fi cerut la primărie fonduri pentru instalația de detecție a incendiului, trebuie să vă spun următorul lucru. În decembrie 2020, când am făcut bugetul pe 2021, am chemat toate direcțiile implicate, inclusiv pe cei de la spital. Este adevărat că ne-au cerut proiectarea sistemului de detecție și respectiv achiziția și instalarea sistemului de detecție, numai că la acel moment noi aveam inițiată toată procedura despre care v-am vorbit, respectiv procedura pentru proiectul de reabilitare energetică a spitalului. În această procedură, în acest caiet de sarcini era prevăzută refacerea întregului sistem și mă refer la detecție, semnalizare, alarmare și stingerea incendiului. Documentația era depusă la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est, era evaluată, repet obținusem 88 de puncte, s-a aprobat finanțarea și chiar dacă mă repet vă spun suntem în perioada de semnare la ministerul de resort (…) O spun pentru cei care nu știu și care să spunem că dovedesc bună credință: Detecția unui incendiu nu are nicio valoare dacă nu este însoțită de alarmare și de stingerea incendiului. Proiectul nostru urmărește să refacă tot sistemul despre care am vorbit. Prin urmare era normal să nu finanțăm cererea de la Spitalul de Boli Infecțioase atâta timp cât noi lucrasem la o documentație care era inclusă într-un proiect, care era în evaluare, noi nu mai puteam scoate acea opțiune din evaluare fără a strica întreg rezultatul evaluării și, așa, pentru dumneavoastră, era și o dublă finanțare”, a declarat primarul Vergil Chițac.

Acesta își încheie declarațiile spunând că angajații primăriei sunt ”servanți publici” și că lucrează ”până seara târziu” pentru a ține ”Constanța pe linia de plutire”. Ultima afirmație a primarului este ”Vaccinați-vă cu toții pentru a nu ajunge în astfel de situații”.

Context

Planul Strategic al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța (SBIC) arată că instituția medicală avea nevoie de investiții importante la instalația electrică, dar acestea au fost amânate de Primăria Constanța, în subordinea căreia se află spitalul, pentru a fi acoperite financiar de banii dintr-un proiect european. Primarul orașului Constanța este Vergil Chițac (PNL).

Amânarea investițiilor a venit pe fondul existenței unor probleme clare de infrastructură. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat vineri că pompierii au făcut două controale la spitalul constănțean, în noiembrie 2020 și unul în februarie 2021. ”Acolo au fost constatate disfuncționalități și nereguli și au fost aplicate sancțiuni”, a spus Bode, fără să spună însă dacă acestea au fost remediate.

Și Raed Arafat a declarat vineri că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a găsit probleme la spital, adăugând că responsabil pentru remedierea lor este proprietarul spitalului – în acest caz Primăria Constanța: ”IGSU a alertat că există problemă. Executarea soluțiilor nu aparține de IGSU, DSU, MAI, nici ministrul Sănătății, pentru că aici merge unde e proprietarul, nici măcar de manager nu ține”.

Planul Strategic al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța a fost publicat pentru prima dată de ziarul Libertatea.

Surse din cadrul spitalului au declarat pentru G4Media că investițiile urma să fie propuse la începutul anului pe ordinea de zi a Consiliului Local Constanța pentru a primi finanțare, dar acestea au fost retrase ulterior pentru a fi prinse într-un proiect european.

Proiectele de investiție retrase presupuneau:

  • mărirea puterii electrice din spital
  • obținerea autorizației de securitate la incendiu
  • instalarea unui sistem de detecție a incendiului.

Un asterix de la baza tabelului precizează că acestea ”au fost tăiate de pe lista de investiții”: ”*Obiectivele scrise cu roșu au fost tăiate de pe lista de investiții de către Primăria Constanța, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: