VIDEO Primele platforme subterane pentru colectarea deșeurilor din Tulcea au fost instalate în cartierul Dallas

platforme colectare deseuri tulcea platforme colectare deseuri tulcea
sursa foto: captură de ecran
platforme colectare deseuri tulcea
sursa foto: captură de ecran

Primăria Tulcea a instalat primele platforme subterane pentru colectarea deșeurilor în zona cartierului Dallas, anunță primarul Ștefan Ilie pe pagina sa de Facebook.

Instalarea primelor platforme subterane reprezintă primul proiect pentru modernizarea și digitalizarea serviciului public de gestionare selectivă, susține primarul, iar valoarea proiectului se ridică la aproximativ 50.000 de euro.

Din bani europeni, se vor achiziționa și instala alte 100 de platforme digitalizate:

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • subterane – în zonele turistice și centrale, unde nu există loc sau unde nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere;
  • supraterane – care vor deservi în medie 200 de locuitori/locuințe, compuse din containere protejate faţă de accesul neautorizat, acționate prin card şi care includ un modul GSM pentru transmisia și citirea de informaţii.

Investiția are o valoare nerambursabilă de peste 1,8 milioane de euro (TVA inclus), obținută de Primăria Municipiului Tulcea din fonduri europene, se mai arată în postare.

De asemenea, Isaccea și Babadag vor achiziționa din fonduri europene șase, respectiv 15 insule supraterane, conform unui document publicat de Ministerul Mediului

În partea de sud a Dobrogei, municipiul Constanța a obținut finanțare pentru 275 de insule pentru colectarea deșeurilor, urmată de Medgidia, Mangalia și Năvodari cu câte 50, Negru Vodă (25), Murfatlar (9), Hârșova (7) și Ovidiu (6), potrivit documentului consultat de ISE.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat la finalul lunii aprilie cea de-a doua rundă de atragere de fonduri pentru investiția “Construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2020-2026”. Apelul de finanțare era deschis în perioada 20 aprilie – 20 iunie 2023, conform site-ului instituției

Alocarea financiară aferentă celei de-a doua runde este repartizată astfel:

– pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi: aproximativ 78 milioane de euro;
– pentru insule supraterane cu containere individuale:  peste 31,6 milioane de euro;
– pentru insule subterane cu containere individuale: peste 10,3 milioane de euro.

Această subinvestiție sprijină activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale, acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate și administratorii datelor, acțiuni specifice de promovare a investițiilor, precum și pentru promovarea principiului „plătește pentru cât arunci”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: