Peste 80.000 de persoane protestează, sâmbătă seară, în Piața Habima din Tel Aviv, împotriva guvernului condus de Benjamin Netanyahu, conform estimării făcute de poliția israeliană, care a închis mai multe drumuri publice. Sute de persoane se adună și în Ierusalim sau Haifa, notează The Times of Israel.
Printre vorbitorii de la protest s-a numărat și Dan Netanyahu, văr primar al premierului în exercițiu. El a spus că mama sa, Shoshana Netanyahu, mătușa lui Bibi, care a fost ea însăși judecător la Înalta Curte, s-ar fi opus reformei dacă ar fi fost în viață dar și că reformele judiciare ale guvernului seamănă cu Germania nazistă, transmite Jerusalem Post.
Demonstrațiile marchează a doua săptămână în care opozanții guvernului lui Benjamin Netanyahu ies în stradă, protestând împotriva propunerilor ministrului justiției, Yariv Levin, de a zgudui sistemul judiciar prin limitarea severă a competențelor de control judiciar ale Curții Supreme de Justiție și prin consolidarea controlului politic asupra numirii judecătorilor, mai notează The Times of Israel.
Deși la Tel Aviv a început să plouă torențial, mulțimea de la protestul antiguvernamental aplaudă.
Organizatorii spun că se așteaptă ca zeci de mii de persoane să participe la mitinguri în următoarele ore.
Adăpostindu-se sub un copac, Lorna din Tel Aviv spune că a venit la protest pentru a încerca să asigure viitorul nepoților ei. „Am impresia că trăim la începuturile unui stat distopic”, spune ea. „Văd sfârșitul democrației și mă simt personal amenințată”.
În ciuda avertismentelor că protestul antiguvernamental de la Tel Aviv ar putea atrage agitatori de dreapta, nu au existat violențe.
Doi adolescenți purtând eșarfe care îi identifică drept fani ai echipei de fotbal Beitar Ierusalim, cunoscută pentru fanii săi de dreapta, încearcă să provoace o reacție. „Numai Ben Gvir”, strigă în mod repetat un adolescent, referindu-se la ministrul securității naționale Itamar Ben Gvir, liderul partidului de extremă dreapta Otzma Yehudit.
„Băiat prost”, răspunde o doamnă mai în vârstă, în timp ce restul mulțimii îl ignoră.
Context:
În textele date publicității de ministrul Yariv Levin, un colaborator apropiat al prim ministrului Benjamin Netanyahu, se prevede limitarea severă a capacității Curții Supreme de control al actelor legislative adoptate de parlament și guvern și acordă practic puterea absolută de numire a judecătorilor majorității parlamentare.
Astfel, proiectul prevede că textele de lege pot fi cenzurate de Curtea Supremă prin votul a cel puțin 12 dintre cei 15 judecători, dar decizia nu ar fi definitivă, deoarece ar putea fi anulată prin votul a 61 dintre cei 120 de deputați din Knesset, adică majoritatea parlamentară a guvernului.
Israelul nu are constituție scrisă, așa cum au, de pildă, Statele Unite, Franța sau România, ci are 13 legi de bază cu caracter constituțional la care se raportează controlul Curții Supreme.
La ora actuală premierul Netanyahu este judecat de Curtea Supremă sub acuzații de corupție, în timp ce validitatea numirii ca ministru al internelor și sănătății a lui Arie Deri, condamnat de două ori pentru fraudă fiscală, este și ea judecată de Înalta Curte, iar opozanții actualei puteri susțin că măsurile legislative propuse de ministrul Levin au intenția de a pune justiția „cu botul pe labe” și a-i exonera pe Netanyahu și Deri, liderii celor mai mari două partide ale coaliției guvernamentale, cea mai de dreapta din istoria de 75 de ani a statului modern Israel.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: