Viktor Orban continuă să ia apărarea Rusiei: Premierul Ungariei critică din nou sancțiunile impuse de UE și o compară cu URSS

sursa foto: Viktor Orban/Facebook
sursa foto: Viktor Orban/Facebook

Viktor Orban, prim-ministrul naționalist al Ungariei, continuă să facă declarații controversate în cadrul războiului din Ucraina. Deși țara sa susține sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Moscovei, declarațiile pe plan intern ale premierului Orban se aliniază retoricii promovate de Rusia.

Duminică, în cadrul unui discurs de comemorare a revoluției ungare împotriva URSS din 1956, Premierul Orban a acuzat Uniunea Europeană că a atacat Ungaria prin seria sa de sancțiuni impusă Moscovei, relatează Euronews.

“Haideți să nu ne facem griji de cei care trag în Ungaria din umbră, sau din turnurile de veghe ale Bruxelles-ului. Vor ajunge acolo unde au ajuns predecesorii lor”, a declarat Orban în fața unei mulțimi adunate la Zalaegerszeg, în vestul țării, insinuând că UE va avea aceeași soartă ca și blocul sovietic, prăbușit între 1989 și 1991.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Invazia Ucrainei de către Rusia a generat o reacție puternică din partea membrilor NATO și UE, care au ales nu doar să susțină Ucraina, ci și să condamne conduita rusească în decursul conflictului și să supună Moscova sancțiunilor internaționale, dar acest răspuns nu a fost în totalitate unitar.

În cadrul UE, prim-ministrul Ungariei a fost probabil cel mai vocal critic al sancțiunilor, dar și al modului în care au ales politicienii de la Bruxelles și Washington să gestioneze conflictul.

Marți, 11 octombrie, la numai o zi după ce s-a întâlnit cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz, premierul ungar a declarat că negocierile de pace ar trebui să fie purtate între Rusia și SUA.

“Ucrainienii au resurse nelimitate pentru că le primesc de la americani (…) De aceea trebuie ca americanii să ajungă la o înțelegere cu rușii. Și atunci războiul se va încheia”, a declarat Orban, citat de Politico. “Oricine crede că războiul ăsta se va încheia prin negocieri Rusia-Ucraina trăiește în altă lume”, a adăugat premierul.

Dar Viktor Orban nu consideră că actualul președinte al americii, Joe Biden, este cel care ar trebui să negocieze pacea cu Rusia, deoarece acesta ar fi “mers prea departe” atunci când l-a numit pe Vladimir Putin un criminal de război.

“Asta va suna brutal, dar speranța pentru pace se regăsește în persoana lui Donald Trump”, a zis Orban, citat de Politico.

Acest mesaj a fost transmis de către Orban în urma Conferinței pentru Acțiune Politică Republicană de la începutul lunii august din Dallas, Texas, în cadrul căreia prim-ministrul ungar a ținut discursul de deschidere și și-a arătat susținerea pentru Donald Trump, ignorând să îl menționeze pe președintele Biden, un gest extraordinar de rar din partea unui lider străin, conform The Guardian.

În cursul discursului, Viktor Orban și-a reiterat poziția fermă împotriva imigrației ilegale și a “mass-mediei de stânga”. În mod notabil, menționează The Guardian, premierul Orban a continuat să își apere poziția naționalistă, chiar și în contextul criticilor primite în urma declarațiilor sale rasiale controversate făcute la sfârșitul lunii iulie la Băile Tușnad.

“Noi (ungurii), nu suntem o rasă mixtă….și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orban în cadrul discursului în care a argumentat că țările în care oamenii de origini europene și non-europene se amestecă “nu mai sunt națiuni”, conform Euronews.

În ciuda tuturor acestor afirmații din partea premierului Orban, Ungaria s-a alăturat celorlalți membri ai Formatului București 9 (B9) în a condamna recentele atacuri rusești asupra Ucrainei drept crime de război, a transmis G4Media.

Aceasta nu este prima dată când declarațiile lui Viktor Orban intră în contradicție cu deciziile oficiale ale Ungariei. În timpul vizitei sale la Berlin, premierul ungar a criticat sancțiunile impuse de Bruxelles Rusiei, pe care le-a caracterizat drept primitive în implementare și dezastruoase ca efect, dar în ciuda acestor afirmații acuzatorii, conform unui articol publicat de Politico, săptămâna trecută Ungaria a aprobat aceleași sancțiuni despre care susține că sunt forțate și distrug economii, stârnind la Bruxelles îngrijorarea că Ungaria încearcă să facă pe plac aliaților din UE în timp ce curtează guvernul de la Moscova.

“Europa se împușcă singură în picior (…) Un pitic impune sancțiuni unui gigant când sancțiunile ar funcționa doar în sens opus”, a declarat Orban în fața parlamentului din Budapesta, despre sancțiunile pe care țara sa continuă să le susțină.

În ciuda faptului că Budapesta continuă să aprobe sancțiunile împotriva Rusiei, premierul Orban și președintele Serbiei Aleksandar Vučić au fost de acord să construiască o conductă pentru petrol prin Ungaria, care va permite Serbiei să continue să cumpere petrol rusesc în urma ultimelor sancțiuni UE, a transmis Secretarul de Stat ungar Zoltan Kovacs într-un mesaj pe twitter.

Atitudinea pro-rusă a prim-ministrului Ungariei a fost sesizată încă de la începutul conflictului, chiar de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a criticat pe Viktor Orban într-un mesaj video în cadrul summitului Uniunii Europene de la sfârșitul lunii martie, îndemnându-l pe Orban să decidă pe cine va susține în conflict.

“Ascultă, Victor, ai idee ce se întâmplă în Mariupol? Vreau să fiu deschis, odată și pentru totdeauna ar trebui să decizi, tu însuți, de partea cui ești”, a fost îndemnul adresat de președintele Zelenski către Orban, care până în acest moment își continuă politica duplicitară de a face declarații ce se aliniază intereselor rusești în vreme ce Ungaria votează în favoarea sancțiunilor impuse de Bruxelles Moscovei.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: