Vladimir Neceaev, ataşatul cultural din cadrul Consulatului General al Federaţiei Ruse, din Constanţa: „Cercetările ştiinţifice comune vor apropia Federaţia Rusă şi România”

 

„Cred că menţinerea unor astfel de conferinţe bilaterale are un rol important în consolidarea relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi România. Ambele ţări au o istorie bogată care ne-a unit popoarele de-a lungul timpului. De aceea, menţinerea unor astfel de legături, la nivelul conferinţelor ştiinţifice, este un factor important. De remarcat ar fi că anul acesta delegaţia română a decis să organizeze conferinţa la Constanţa. Dobrogea este recunoscută pentru localităţile unde trăieşte minoritatea credincioşilor de rit vechi, vorbitori de limbă rusă. Iar participanţii la conferinţă şi-au canalizat atenţia asupra acestui lucru, de-a lungul întâlnirii. Atât studierea, cât şi dezbaterile despre particularităţile istoriei, tradiţiilor şi culturii celor două ţări, bazate pe cercetări ştiinţifice solide, vor continua să apropie Federaţia Rusă şi România şi să creeze un context favorabil pentru consolidarea unei cooperări ştiinţifice bilaterale.

Nu doar aspectele ştiinţifice şi culturale pot consolida relaţiile româno-ruse, ci şi continuarea relaţiilor economice dintre cele două state. Spre exemplu, este binecunoscut faptul că „Lukoil Overseas“, parte a companiei ruseşti „Lukoil“, a început explorarea şi exploatarea a platoului Mării Negre din partea românească, ceea ce poate însemna o extindere majoră a sferei cooperării economice. Un alt aspect important este apartenenţa celor două ţări la „Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră“, dar acest lucru are valoare doar dacă va fi dezvoltat în
continuare. O altă sferă de activităţi comune a celor două ţări este cooperarea interegională. Constanţa a oprit legăturile cu Sankt-Petersburg şi Novorossiysk, iar acest segment are, de asemenea, nevoie de un impuls pentru dezvoltarea şi iniţierea acţiunilor de specialitate.
Nu trebuie să uităm turismul. Staţiunile de pe litoralul Mării Negre sunt foarte cunoscute în întreaga Europă, dar nu sunt atât de populare în rândul ruşilor. Acest lucru este cauzat de faptul că oamenii nu sunt bine informaţi în legătură cu avantajele pe care le-ar oferi vacanţele petrecute în România. Dar totuşi, primii paşi au fost făcuţi. Spre exemplu, sanatoriul Techirghiol a fost promovat în cadrul câtorva târguri de turism din Rusia, cu scopul de a se face cunoscut ca staţiune de tratament. Astfel de târguri sunt organizate regulat de români. Potrivit opiniilor turiştilor ruşi în România, aceştia au fost mulţumiţi şi satisfăcuţi de serviciile din staţiunile româneşti. E necesar ca staţiunile româneşti să fie promovate în rândul ruşilor, pentru că astfel se va putea îmbunătăţi cooperarea în domeniul turistic şi se pot consolida relaţiile de prietenie dintre cele două ţări“.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Publicitate electorală
publicitate electorală