Wall Street Journal: Israelul elaborează un plan pentru a pune palestinieni anti-Hamas în fruntea eforturilor umanitare din Gaza/ Amenințări de represalii din partea Hamas și conflicte în guvernul lui Netanyahu

sursa foto: captură de ecran
sursa foto: captură de ecran

Oficialii israelieni din domeniul securității elaborează un plan de distribuire a ajutoarelor în Fâșia Gaza care ar putea crea în cele din urmă o autoritate guvernamentală condusă de palestinieni, au declarat oficiali israelieni și arabi, scrie The Wall Street Journal. Planul a provocat o reacție violentă din partea Hamas și a creat diviziuni în cabinetul de război al Israelului.

Un înalt oficial israelian din domeniul apărării a purtat discuții cu Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Iordania pentru a obține sprijin regional pentru un efort emergent de a recruta lideri palestinieni și oameni de afaceri care nu au legături cu gruparea teroristă Hamas pentru a distribui ajutoare, au declarat unii dintre oficiali.

Ajutoarele ar intra pe uscat și pe mare după inspecția israeliană și s-ar îndrepta către depozite mari din centrul Fâșiei Gaza, unde palestinienii le-ar distribui apoi, au declarat oficialii. Când războiul se va încheia, persoanele însărcinate cu ajutorul ar prelua autoritatea de a guverna, susținute de forțe de securitate finanțate de guverne arabe bogate, au spus oficialii.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Efortul reprezintă unii dintre primii pași pe care Israelul a început să îi facă pentru a umple vidul de putere lăsat de invazia sa în Fâșia Gaza în urma atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Statele Unite și guvernele arabe au făcut presiuni asupra Israelului pentru a face mai mult pentru a obține ajutor umanitar pentru locuitorii din Gaza și pentru a prezenta o viziune clară pentru administrația din Gaza după război.

Efortul de ajutorare s-a lovit deja de obstacole și ar putea să se destrame. Deocamdată nu are sprijinul premierului israelian Benjamin Netanyahu, având în vedere că unii dintre cei implicați ar fi afiliați la Fatah, un partid rival al Hamas, considerat de liderul israelian ca sprijinind terorismul.

„Gaza va fi condusă de cei care nu caută să ucidă israelieni”, a declarat un oficial israelian de rang înalt din biroul premierului.

Un alt oficial israelian a declarat că opoziția vehementă a Hamas ar putea face planul nefezabil.

Efortul a declanșat și amenințări de represalii violente din partea Hamas. Gruparea i-a catalogat drept trădători pe toți cei care colaborează cu Israelul și i-a amenințat cu moartea. Mai multe familii palestiniene despre care se credea că sunt deschise la această idee s-au retras în ultimele zile.

„Acceptarea comunicării cu forțele de ocupație de către șefii de familii și triburi pentru muncă în Fâșia Gaza este considerată o trădare națională, pe care nu o vom permite”, a declarat un oficial de securitate al Hamas într-o declarație publică la 10 martie, la scurt timp după începerea eforturilor Israelului.

În ceea ce privește partea israeliană, se pare că premierul Benjamin Netanyahu a renunțat să organizeze discuții substanțiale în cabinetul de securitate cu privire la așa-numita „zi de după” război, temându-se că acest lucru ar putea duce la fracturi în coaliția sa, în principal de dreapta, scrie The Times of Israel.

Statele Unite au făcut presiuni pentru ca o autoritate reformată să preia guvernarea din Gaza imediat după încheierea războiului, lucru pe care Israelul, sub conducerea lui Netanyahu, l-a respins categoric.

Amintim că, până acest moment, eforturile umanitare din Gaza au fost puternic îngreunate de războiul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas. În ultimele luni, au fost începute mai multe inițiative de a aduce ajutoare umanitare în Gaza, multe dintre ele private, cum ar fi formarea unui cordon umanitar maritim între enclavă și Cipru.

  • Mai multe detalii, aici.

În ciuda acestor eforturi, peste 500.000 de oameni din Gaza (aproximativ un sfert din populația totală a enclavei) sunt în pericol iminent de foamete, conform Națiunilor Unite.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.