Cei mai importanți generali ucraineni au promis că vor continua să apere orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce forțele rusești au luptă să își întărească asediul și să își asigure primul câștig major pe câmpul de luptă în mai mult de șase luni, transmite Reuters.
Forțele ruse încearcă de luni de zile să cucerească Bahmutul și spun că capturarea acestuia ar fi un pas spre obiectivul său de a cuceri întreaga regiune Donbas. Dar strategii occidentali spun că victoria ar putea să nu merite , având în vedere timpul necesar și pierderile suferite.
Spre exemplu, la începutul zilei de luni, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a sugerat că forțele rusești nu vor fi capabile să profite de câștig, chiar dacă ar captura orașul și că apărarea Ucrainei creează condițiile pentru o viitoare contraofensivă, scrie The Guardian.
În aceste condiții, există indificații că jurământul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a apăra orașul în urma întâlnirii cu oficiali militari de rang înalt ar putea fi în dezacord cu evoluția situației din teren.
Michael Kofman, director de studii la think tank-ul CAN din Arlington, Virginia, și unul dintre puținii observatori care au calificat corect invazia inițială a Rusiei în Ucraina, a declarat duminică că o apărare continuă a Bahmutului “nu este în avantajul Ucrainei ca forță”.
“Cred că apărarea tenace a Bahmutului a obținut foarte mult, cheltuind forța de muncă și muniția Rusiei. Dar strategiile pot ajunge la puncte de randament descrescător și, având în vedere că Ucraina încearcă să soarbă resurse pentru o ofensivă, ar putea împiedica succesul unei operațiuni mai importante”, a explicat acesta într-o postare pe Twitter.
Aceste dezbateri vin în contextul în care, la nivel diplomatic, relația dintre China și aliații Ucrainei devine tot mai tensionată pe tema războiului. Marți, ministrul chinez de externe, Qin Gang, a învinuit o “mână invizibilă” pentru escaladarea conflictului, potrivit Reuters.
Diplomatul chinez a mai adăugat că această mână invizibilă ar servi anumite interese geopolitice, iar “conflictul, sancțiunile și presiunea nu vor rezolva problema…Procesul de negocieri de pace ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, iar preocupările de securitate legitime ale tuturor părților ar trebui să fie respectate….”.
Aceste declarații în condițiile în care aliații occidentali ai Kievului deja puneau sub semnul întrebării sinceritatea Beijingului, deoarece statul chinez a refuzat să desemneze Rusia drept stat agresor în conflict.
După luni de zile de lupte acerbe, există indicații că frontul din Bahmut s-ar putea apropia de o concluzie, dar tensiunile, atât cele de pe front cât și cele diplomatice, rămân ridicate.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: