13 decembrie a marcat Ziua etniei tătare din România, unul dintre cele mai importante evenimente de peste an pentru comunitățile tătare de pretutindeni.
Cu acest prilej, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța au organizat un dublu eveniment științific, cultural și istoric.
Astfel, Universitatea „Ovidius“ a găzduit sâmbătă cea de-a VIII-a ediție a simpozionului „Din istoria tătarilor”, care anul acesta s-a bucurat de participarea, în calitatea de conferențiari, a două personalități ale istoriei sud-estului European, Virgil Ciocîltan (Academia Română, Institutul de Istorie „N. Iorga”) și Dariusz Kolodzieijczyk (Universitatea din Varșovia).
Totodată, în cadrul aceluiași eveniment, s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a concursului de eseuri „Tătarii dobrogeni. Istorie, tradiție și civilizație”. Cu acest prilej, au fost premiate cele mai bune eseuri rea-lizate de elevii din școlile dobrogene și din Turcia și a fost lansat al doilea volum cu același nume, care cuprinde toate lucrările participante la acest concurs.
Cel mai așteptat eveniment al zilei a fost decernarea titlului „Tătar de onoare“. Astfel, istoricul Florin Anghel a intrat pe lista personalităților cu care tătarii se mândresc.
În discursul ținut, profesorul Florin Anghel a transmis un mesaj de continuitate în ceea ce privește proiectele derulate împreună cu colegii din UDTTMR.
La eveniment au participat nume sonore ale comunității tătare, printre care îi amintim pe deputații Amet Aledin și Varol Amet. Amfitrionul evenimentului de pe 13 decembrie a fost președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: