“ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote și monede”: Peste 100 de specii de animale pe însemne monetare, expuse la Constanța cu ocazia “Zilelor porților deschise la BNR”

sursa foto: Info Sud-Est
sursa foto: Info Sud-Est

Banca Națională a României organizează “Zilele porților deschise la BNR” în perioada 27-28 ianuarie, în intervalul orar 10:00 – 18:00, eveniment care include și expoziția itinerantă “ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote și monede”, transmite BNR într-un comunicat de presă.

Cei interesați vor avea acces în intervalul menționat în sediul Sucursalei regionale Constanța a BNR, situat în Piața Ovidiu, strada Revoluției din 22 decembrie 1989 nr. 1, precizează banca.

Expoziția conține 251 de însemne monetare, reprezentând peste 100 de speciii și subspecii de animale, iar printre atracții se numără:

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • Monede din Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, emise în 18 țări, regate și imperii;
  • Bancnote moderne din 59 de țări și teritorii de pe 6 continente;
  • Monede și bancnote românești din perioada 1881 – 2003, parte a unei expoziții permanente aflate în sediul Sucursalei regionale Constanța a BNR;

Vizitatorii vor avea acces și la informații referitoare la istoria și rolul băncii centrale, precum și la detalii despre înființarea și arhitectura clădirii în care funcționează sucursala, se mai arată în comunicatul citat.

Fostul Hotel “Mercur”

Clădirea unde se află la momentul actual sediul Sucursalei regionale Constanța Băncii Naționale Române se bucură de o istorie bogată, dar și de un început tumultuos.

Ridicat în perioada anilor 1913-1916, imobilul a găzduit inițial Hotelul Mercur, unul dintre hotelurile de lux ale Constanței. Cu deviza “Clienţii cei mai exigenţi îşi vor găsi aici idealul confortului”, hotelul a reușit să-și pună amprenta asupra memoriei orașului și turismului românesc în scurta sa perioadă de funcționare, de doar câteva săptămâni.

Cu o structură de rezistență din beton armat, o faţadă cu elemente recognoscibile de stil neo-românesc, bine îmbinat cu un Art Nouveau aproape de final și terase spațioase în formă de amfiteatru îndreptate spre mare, hotelul reprezenta o adevărată minune arhitecturală a epocii sale.

Din păcate, venirea Primului Război Mondial în mijlocul sezonului estival, ocuparea Constanței și devastarea ulterioară a clădirii au pus capăt unei afaceri promițătoare.

Clădirea a fost reabilitată și repusă în funcțiune abia în 1927, timp în care servit drept sediu pentru cele mai importante bănci și societăți financiare din România: Marmorosch Blank, Bursa de Comerţ Banca Industriilor şi Meseriilor Dobrogene și-au desfășurat pe rând activitățile în clădirea fostului hotel.

Naţionalizat în 1948, fostul hotel „Mercur” a devenit sediu al Băncii Naţionale a României, funcție pe care o îndeplinește până la acest moment.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: