Primii turiști străini care au ajuns în Portul Constanța anul acesta au fost cei îmbarcați pe Viking Rinda, o navă botezată după numele unei prințese din mitologia nordicilor. În jur de 180 de pasageri, majoritatea americani, au avut astfel ocazia să ne viziteze la finalul lui martie portul, centrul vechi și împrejurimile. Portul Constanța a fost ultimul vizitat în croaziera pe Dunăre, care a început la Viena.
În județul Constanța, pasagerii navei Viking Rinda au putut face un tur al oraşului şi al staţiunii Mamaia, au avut ocazia să participe la o degustare de vinuri la Murfatlar sau să meargă într-o excursie în Delta Dunării.
În ultimii doi ani, Portul Constanța a fost ocolit de navele cu turiști din cauza Războiului din Ucraina din zonă, însă pare că turiștii reîncep să vină. Dar ce văd aceștia când coboară de pe navă și încep să urce în oraș?
Dacă iei la pas centrul istoric al Constanței observi că, mai ales în weekend-urile însorite, este poate principalul loc de plimbare pentru constănțeni. Pentru turiști este, de asemenea, foarte atractiv, mai ales prin prisma locurilor încărcate de istorie, însă autoritățile, fie că sunt locale sau centrale, și proprietarii privați mai au destule de „reparat” aici, mai ales din punct de vedere estetic.
Spre exemplu, cele mai multe dintre monumentele istorice sau clădirile simbol din zonă se află în paragină sau încă în reparații.
Multe proiecte de restaurare demarate, dar neterminate, se reliefează perfect în cadrul arhaic al acestui centru. Clădiri vechi, impunătoare, cu diferite povești care mai de care mai interesante, ce ar fi trebuit să redea oamenilor atmosfera de odinioară, stau acoperite sub mantii negre, ascunse de văzul lumii. Terasele noi construite în jurul acestor clădiri de mare anvergură strică detaliul istoric, acestea nefiind realizate în conformitate cu ceea ce se află în jurul lor.
Imediat după ce am inspirat aerul istoric al locului, m-a întâmpinat un șantier în lucru într-o stare destul de dezordonată alături de clădirile istorice încadrate în clasa I de risc seismic.
Mai departe, am observat cum reabilitarea acestora este destul de greoaie, pe alocuri existând monumente restaurate doar pe jumătate. Sunt și altele, însă, finalizate, sau care nu au avut nevoie de modificări întrucât au fost întreținute la timp.
Moscheea Carol I este monumentul istoric cel mai impunător din zonă datorită înălțimii, a formelor, cupolei înalte acoperită cu aramă și a stilului în care a fost creată. Este, de asemenea, și cel mai puternic simbol al acestor meleaguri care au aparținut Imperiului Otoman aproape jumătate de mileniu, până în urmă cu doar 146 de ani.
Monument de categoria A (grupa valorică A – pentru monumentele de interes național), a fost construită între anii 1910-1913, preluând modelul moscheei din Konya, Turcia, conform Heritage Constanța. Aceasta prezintă un stil bizantin corelat cu elemente românești, arhitectul fiind Victor Ștefănescu, de origine română. Situată în centrul Pieței Ovidiu, aceasta se remarcă cel mai mult în rândul turiștilor. La intrare, pe arcadă, se văd înscrise rugăciuni în limba arabă, ceea ce aduce și mai multă încărcătură spirituală locului.
Hotelul Intim, pe vechiul său nume Regina, care l-a găzduit pe Mihai Eminescu timp de 10 zile în iunie 1802, se află în reabilitare, cu un termen de execuție a lucrărilor de 36 de luni: 16.05.2022-15.05.2025. Cazarea poetului în acest hotel stă însemnată pe o plăcuță memorială, așezată între ferestrele edificiului. Hotelul surprinde o îmbinare a stilului neoclasic, în primul etaj, cel de al doilea etaj fiind reprezentat de stilul Art Nouveau, conform Heritage Constanța. Fațada sa prezintă un element turistic important, însă lucrările de reabilitare acoperă chiar această parte.
Casa Manicatide este una dintre clădirile acoperite de mantii care se află în reabilitare. O clădire cu un trecut important, care a fost lăsată în paragină o perioadă nepermis de mare și care nu este încă pusă în valoare în aceeași măsură în care ar merita. Este un monument istoric de categorie B (grupa valorică B – pentru monumentele de interes local), construită în anul 1899, întinsă pe o suprafață de 931 metri pătrați și ridicată pe 3 nivele: subsol, un etaj și mansarda. Este ridicată de Take Manicatide, un comerciant de cereale implicat și în politică, acesta fiind lider local al Partidului Conservator la acea vreme.
Casa cu Lei a fost construită între anii 1898 și 1902 și are origini armenești, fiind înființată de Dicran Emirzian, un om cu influență la acea vreme. Este un monument de istoric important de categoria A. Aceatsa se „înrudește” cu o alta aflată la București, pe Calea Victoriei, fiind singurele de acest gen din țară, conform Heritage Constanța. Față de Hotel Intim sau Casa Manicatide, Casa cu Lei nu este acoperită cu mantii, însă, se află în reabilitare. Clădirea a fost pusă în vânzare, și cumpărată de un om de faceri în 2023.
Cazinoul, în curs de reabilitare, simbolul principal al falezei Constanței și poate cel mai puternic al întregului municipiu, se remarcă acum, deși nu este încă finalizat, prin zecile de oameni care vin să-l admire, după ce zeci de ani a fost ignorat de autoritățile responsabile.
Un monument istoric de valoare, încadrat în categoria A, inaugurat în anul 1910, acesta a fost construit după schițele lui Daniel Renard, arhitect francez cunoscut pentru curentul Art Nouveau. Acesta a mai fost restaurat în 1951 și 1981, dar abia în 2020 a fost demarat un proiect de reabilitare concret din cauza stării sale de degradare avansată. În timpul celor mai recente lucrări de reabilitare, a fost găsit un bilețel datat în anii 50, ai comunismului, semnat de 16 deținuți politici care restaurau atunci monumentul, conform Info Sud-Est.
Acestea sunt doar câteva dintre clădirile-povești istorice reprezentative pentru centrul vechi al Constanței, pe care turiștii străini le pot admira atunci când ajung în Portul Constanța. Din păcate poveștile lor nu sunt spuse așa cum s-ar întâmpla într-o stațiune turistică din Occident, pe larg și în limbi de circulație internațională.
- Vezi mai jos o galerie foto și cu alte clădiri cunoscute din centrul vechi al Constanței:
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: